Izbornik
Naslovnica Gradovi Vukovar
Velika ulaganja u kvalitetu obrazovanja u vukovarskim osnovnim školama

Grad u dvije godine investirao pet milijuna kuna u škole i mjere pomoći roditeljima

Foto: Branimir Bradarić
Ulaže se u obnovu igrališta, krovišta, stolarije...

Otkako je Grad Vukovar 1. siječnja 2019. preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama na svom području, umnogome su poboljšani kvaliteta, pedagoški standardi te ulaganja u škole i njihovu opremu, navode iz grada što potvrđuju i sami ravnatelji. Prema riječima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, u protekle dvije godine otkako je Grad preuzeo osnivačka prava, kroz investicijska ulaganja u vukovarske školske zgrade i njihovu imovinu, uvođenje programa produženog boravka u sve škole te mjere pomoći roditeljima i učenicima uloženo je 5 milijuna kuna.

POTPISAN UGOVOR Nova biciklistička staza od Trga Slavija do Memorijalnog groblja

Završeni projekti

– Suradnjom s ravnateljima osnovnih škola realiziramo brojne projekte, a jedan od njih je i moderno vanjsko igralište te skakalište za skok u dalj što je ostvareno na korist i zadovoljstvo svih učenika Osnovne škole Blago Zadro. Pred nama je još puno posla uslijed posljedica dugogodišnjeg neulaganja, no veselimo se svakom završenom projektu koji u konačnici donosi radost svim našim školarcima – rekao je Penava tijekom obilaska OŠ Blago Zadro.

Osim sanacije igrališta u OP Blago Zadro, obnovljene su sve učionice u koje je dovedena topla voda, kao i informatičke učionice, sanirani su učenički toaleti, sagrađene su i opremljene prostorije za produženi boravak, rekonstruirana kanalizacijska mreža, a trenutačno su u tijeku i radovi na uređenju glavnog ulaza u školu. Iznos investicija usmjerenih prema Osnovnoj školi Blage Zadre iznose 2 milijuna kuna. Ulagano je i u OŠ Josipa Matoša, jedinu samostalnu školu za učenike s teškoćama u razvoju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a ondje su izvršeni radovi na sanaciji fasade i krovištu u vrijednosti 320.000 kuna. Prema riječima ravnateljice Mirele Posarić, otkako je Grad Vukovar preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama u svome gradu, ta je škola doživjela pravu malu renesansu kad je riječ o ulaganjima.

potpora od 2 milijuna kuna Sufinanciranje energetske obnove na 49 obiteljskih kuća

– Do danas je škola obojena iznutra, uvedena je topla voda, zamijenjena dotrajala stolarija jer u školu nije ulagano od 2003. godine, uređeno je dvorište te je postavljena klima. Završena je i najveća investicija dosad, a to je uređenje fasade i krovišta. Škola je pod konzervatorskom zaštitom te njezina obnova ima znatno veću cijenu – rekla je Posarić.

Grad Vukovar šestu godinu zaredom nastavlja s praksom nagrađivanja izvrsnih studenata sa svog područja. Gradonačelnik Ivan Penava i njegova zamjenica Ivana Mujkić uručili su nagrade za 38 vukovarskih studenata, a svaki je primio po 1.000 kuna.

DODATNE POTPORE U GOSPODARSTVO Vukovarskim poduzetnicima u ovoj godini 3,8 milijuna kuna bespovratnih potpora

Nagrade studentima

Nagrade su primili studenti koji su ostvarili prosjek ocjena od 4,50 do 5,0 u akademskoj 2019./2020. godini. Nagrađeni studenti izvrsni su u raznim studijskim programima poput medicine, dentalne medicine, engleskog jezika i književnosti, pedagogije, glume, kemije, psihologije, prava..

– Prepoznajemo i cijenimo trud i rad, a nagrađivanjem najboljih želimo motivirati naše studente da nastave u smjeru maksimalnog ostvarenja i razvoja. Izuzetno mi je drago da je među rekordnih 38 nagrađenih studenata čak 11 studenata medicine, no izvrsnost u svakom zanimanju vrijedna je hvale i nagrađivanja – rekao je Penava.