Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Planovi za daljnje proširivanje Gospodarske zone

Grad Vukovar kupio nekretninu od Borova površine čak 69 hektara

Ivan Penava
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Trenutačno se jedan dio nekretnine koristi za sportski aerodrom, a dijelove građani koriste za sjetvu pšenice

Radi daljnjeg proširivanja Gospodarske zone Grad Vukovar postao je vlasnik nekretnine vukovarske tvrtke Borovo ukupne površine 69 hektara. Riječ je o nekretnini kojom se Borovo trenutačno operativno ne koristi, a kako je rečeno, niti imaju planova u bliskoj budućnosti na tom području išta graditi ili raditi. Na dijelu nekretnine nalazi se sportski aerodrom, dok dijelove nekretnine neki od građana upotrebljavaju za sjetvu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura. Kako je istaknuo vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, riječ je o nekretnini koja je gospodarski najatraktivnija u Vukovaru, a možda i najatraktivnija uopće u ovom dijelu Hrvatske.

Park šuma Adica Akcija pošumljavanja u središtu Vukovara U park-šumi Adica zasadili 900 sadnica hrasta i 225 jasena

Uredit će se pristup Dunavu

– S jedne je strane Dunav koji je svim potencijalnim investitorima posebno važan kao međunarodni riječni plovni put. Tu je i državna cesta kao i međunarodna željeznička pruga – rekao je Penava.

Nekretnina je plaćena 36,3 milijuna kuna sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara kojemu je proračun za 2018. povećan za 50 posto ili dodatnih 20 milijuna kuna. Penava je najavio i kako će u budućnosti nastojati da se to zemljište proglasi lučkim područjem i uredi pristup Dunavu, što bi dodatno dalo na atraktivnosti toga gospodarskog zemljišta.

– Mogli smo ta sredstva utrošiti na ceste, neke socijalne mjere ili, kako se kaže, populizam i „kupnju glasova”. Međutim, odlučili smo se za ovo strateško ulaganje koje će u budućnosti dati pomake u razvoju gospodarstva – rekao je Penava. Inače, proteklih godina zanimanje za poslovanje na toj parceli pokazali su brojni investitori, među kojima i „kralj laminata” Ivan Pervan, koji je tu planirao graditi svoje proizvodne pogone. Radi brojnih birokratskih problema, ali i činjenice da je ta nekretnina dok je bila u vlasništvu Borova bila opterećena teretom od oko 80 milijuna kuna, većina ih je odustala. Neki od njih su zbog toga svoja ulaganja realizirali u drugim državama.

Bez tereta

– Sada više nema nikakvih tereta, ministarstava, agencija, DUDI-a niti bilo kakvih drugih birokratskih zapreka. Vidjet ćemo, ovisno o interesu potencijalnih ulagača, hoćemo li na nekretnini uređivati infrastrukturu. Bitno nam je da zaživi i počne davati rezultate – rekao je Penava.

Predsjednica Uprave Borova Gordana Odor rekla je kako im sredstva od prodaje ovog zemljišta iznimno puno znače za konsolidaciju tvrtke koja je u velikim problemima. – Preuzimanjem Uprave zatekli smo vrlo nelikvidnu situaciju i dugovanje od 100 milijuna kuna koje je dospjelo na naplatu. Stoga smo krenuli u postupak hitnog financijskog restrukturiranja koje je u završnoj fazi. Ova sredstva značit će nam vjetar u leđa jer ćemo pokriti dio dospjelih dugovanja, ali i uložiti u proizvodnju – rekla je Odor.

Ivan Penava Tribine po gradskim četvrtima Građane zanima infrastruktura, rupe na cestama... Dan hrvatskih branitelja Održava se 10. ožujka Svečana akademija za Dan hrvatskih branitelja