Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Akcija pošumljavanja u središtu Vukovara

U park-šumi Adica zasadili 900 sadnica hrasta i 225 jasena

Park šuma Adica
Foto: Branimir Bradarić
Plan nam je da Vukovar poput Osijeka prometnemo u grad koji prati glas o lijepim parkovima i uređenim površinama – rekao je Penava

Park-šuma Adica nalazi se gotovo u središtu Vukovara te stoga ovu šumu već desetljećima Vukovarci nazivaju i „plućima grada“. Ipak, rat, odmak vremena i neodgovorno ponašanje dijela građana učinili su svoje, pa je tako dosta stabala oštećeno, palo ili je posječeno. Stoga su radi obnove Adice mladim stablima Grad Vukovar i Hrvatske šume – šumarije Vukovar organizirali akciju „Drvo zasadi – Adicu pomladi“. U sklopu akcije pošumljavanja zasađeno je 1125 sadnica stabala od čega 900 sadnica hrasta i 225 sadnica jasena.

Hotel Dunav Grad kupio zgradu u središtu Vukovara Derutni hotel postaje društveni centar: imat će učionice, kafiće, restorane...

Planovi za budućnost

– Mislim kako smo napravili dobro djelo za buduće generacije, za našu djecu i unuke koji su danas bili s nama. Najvažnija je poruka da mladima ostavljamo u nasljeđe pozitivne stvari i pozitivne priče, a svakako je ekološki sustav grada Vukovara i park-šuma Adica jedna od tih stvari – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je i kako je ovo prva takva akcija u Vukovaru te najavio kako u gradskoj upravi planiraju svake godine održati jednu ili dvije slične akcije, a sve kako bi Vukovar bio što uređeniji i zeleniji. Tako je već za jesen ove godine najavljena nova akcija kada će opet u suradnji s Hrvatskim šumama pokazati zajedništvo na razini grada. Penava je rekao i kako postoji i niz prijedloga zainteresiranih volontera da se akcije sadnje drveća po svim glavnim ulicama organiziraju svake jeseni i proljeća.

– Plan nam je da Vukovar poput Osijeka prometnemo u grad koji prati glas o lijepim parkovima i uređenim zelenim površinama – istaknuo je Penava.

U akciju pošumljavanja Adice uključili su se zaposlenici gradske uprave, gradskih ustanova, brojnih udruga, odgojiteljice iz vrtića kao i sami građani. Među onima koji su radili na pošumljavanju „pluća grada“ bio je i dožupan Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, koji je rekao kako je Adica jedan od bisera Vukovara te da je malo gradova koji imaju ovakav sadržaj u blizini središta grada. U akciju su se uključili i članovi Atletskog kluba Maraton iz Vukovara Mirela Jelica i Lidija Piljaš, koje svoje redovite treninge održavaju upravo i Adici.

Dosadašnje uređenje

– Akciji smo se odazvale s obzirom na to da se većina naših treninga održava upravo na Adici. Akcija je odlično organizirana i drago mi je što se odazvao velik broj građana. Često smo ovdje i jako dobro vidimo što se i koliko radi – rekla je Jelica.

Proteklih godina Adica je uređena, napravljen je u središtu restoran sa smještajnim kapacitetima, parkiralište, igralište za djecu, sprave za vježbanje, zid za penjanje…

Uređena je staza za trčanje duljine 1330 metara.

Ivan Penava Penava predstavio rezultate U Vukovaru lani 78 radnika više nego godinu dana ranije