Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Proračun Virovitičko-podravske županije najveći dosad, iznosi 666,7 milijuna kuna

Gradit će se škole, novo rodilište, ambulante, ali i poticati poduzetnike, poljoprivrednike...

Foto: Virovitičko-podravska županija
Predviđena je gradnja područnih škola u Kladarama i Vukosavljevici, ističe župan Andrović

Izglasan je dosad najveći proračun Virovitičko-podravske županije, a iznosit će 666,7 milijuna kuna.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Usvojen proračun za 2021. od 714 milijuna kn

– U proračunu za 2021. planirane su energetske obnove područnih škola Novi Gradac i Okrugljača te energetske obnove zgrada A, B i C Opće bolnice Virovitica, za koje se čeka raspisivanje natječaja. Predviđena je i adaptacija drugog kata zgrade D, odnosno rodilišta te izgradnja ambulante u Gornjem Bazju, kao i područnih škola u Kladarama i Vukosavljevici – najavio je župan Igor Andrović.

Projektiraju se, dodao je, i osnovne škole u Pitomači i Orahovici. U sklopu programa Socijalne zaštite planiran je projekt "Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje", vrijedan 10 milijuna kuna.

Sustavi navodnjavanja

– Od važnijih projekata u poljoprivredi, nastavlja se s projektima navodnjavanja, a tu su druga faza sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, završetak sustava Novi Gradac – Detkovac te priprema za sustave Lukač i Čađavica. Za završetak opremanja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu osigurano je 11,8 milijuna kuna, dok je za sufinanciranje razvojnih programa u poljoprivredi predviđeno 500.000 kuna – rekao je župan Andrović.

Proračun Istarske županije za 2021. godinu težak 1,6 milijardi kuna U 2021. godini dovršit će se gradnja Srednje škole Pula, opremanje nove Opće bolnice...

U istom su razdoblju planirani i novi projekti za koje su krajem 2020. potpisani ugovori, a to su projektne dokumentacije za Sušionicu povrća, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti te Istraživanje geotermalnog potencijala na području VPŽ.

Županija nastavlja i s poticanjem razvoja gospodarstva subvencijom kamata, subvencijom zakupa prostora i ostalih troškova poduzetnicima početnicima, poticanjem tradicijskih obrta te subvencijom kamata za projekte razvoja poljoprivrede.

– Za razvoj poduzetništva, obrtništva i gospodarstva, kroz različite mjere, na godišnjoj razini izdvojit ćemo oko 3 milijuna kuna. Nastavlja se tako i poticanje tradicijskih obrta, subvencije kamata za projekte razvoja poljoprivrede... Osigurana su i sredstva za završetak opremanja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u iznosu od 11 milijuna kuna, te za sufinanciranje razvojnih programa u poljoprivredi u iznosu od 500.000 kuna. I Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, kao i Tehnološko inovacijski centar u Virovitici su naši strateški gospodarski projekti, a u 2021. godini ćemo ih staviti u funkciju – dodaje.

Usvojen proračun Dubrovačko neretvanske županije za 2021. u iznosu od 1,011 milijardi kuna Dobroslavić: Mi smo u teškoj situaciji dobro gospodarili proračunom

Župan Andrović podcrtava kako je ove godine odrađen niz projekata u školstvu. Završena je, tako, energetska obnova škola u Suhopolju, Gornjem Bazju, Pitomači, Josipovu, kao i sportske dvorane Tehničke škole… Ponovno je u Virovitici započeo Stručni studij drvne tehnologije, stipendiraju se studenti i srednjoškolci, u suradnji s općinama i gradovima, nabavljeni su radni materijali za učenike osnovnih škola. Puno je planova i za 2021.

– Gledajući projekte školstva i obrazovanja, planiramo izgradnju područne škole u Kladarama i novu školu u Vukosavljevici. Kroz mehanizam za oporavak, projektirat ćemo nove osnovne školu u Pitomači i Orahovici. Očekujemo početak radova već iduće godine. Time ćemo osigurati bolje uvjete školovanja i u Pitomači, a posebno u Orahovici, gdje su danas u istoj zgradi učenici i osnovne i srednje škole. Energetski ćemo obnoviti dvije škole, u Okrugljači i Novom Gracu. Pored redovnih sredstava za stipendiranje studenata u iznosu od 451.200 kuna, osiguravaju se i sredstva za srednjoškolske stipendije za deficitarna zanimanja s iznosom od 295.000 kuna. Kroz mehanizam za oporavak projektirat ćemo i novu sportsku dvoranu u Ćeralijama. Nastavljamo s projektima pomoćnika u nastavi, kao i školskom shemom, kojom su obuhvaćeni besplatni obroci svježeg voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike, a nastavlja se i s projektom osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva... – navodi Andrović.

Uvjete za rad zdravstvenih djelatnika u ovoj županiji, župan će, pak, ocijeniti nikada boljim.

Projekt Pannonia Gourmet Ivan Bosančić: Šokački stan postat će izletište kakvo Vinkovčani i zaslužuju

Sagrađena je nova dnevna bolnica, opremljeni su histopatološki, citološki i biokemijski laboratorij te internistička dnevna bolnica. Na magnetsku rezonancu više se ne mora u Zagreb ili Osijek, tu je i moderni CT uređaj. Zavod za hitnu medicinu u zadnje dvije godine dobio je 12 novih vozila. Energetski su obnovljene i opremljene ambulante diljem županije.

Ulaganje u zdravstvo

- Prijavili smo tri velika projekta kroz mehanizam za oporavak. U planu je, tako, novo rodilište, vrijedno oko 8 milijuna kuna. Ove godine smo planirali Zgradu za hitnu medicinu VPŽ, no kako nije bilo otvorenih natječaja, planiramo je iduće godine. Tu je i energetska obnova zgrada A, B i C Opće bolnice Virovitica, za što smo osigurali dodatnih 10 milijuna kuna. S time bi cijela virovitička bolnica bila obnovljena, a iznos koji ćemo uštedjeti za režijske troškove uložit ćemo u poboljšanje uvjeta rada zdravstvenog osoblja – iznosi on.

U 2021. kreće i gradnja ambulante u Gornjem Bazju, koja će niknuti u suradnji s općinom Lukač. Osigurana su i sredstva za sufinanciranje kamata na stambene kredite liječnika u iznosu od 120.000 kuna, kao i za sufinanciranje najma stana liječnicima u iznosu od 330.000 kuna.

DOBRA SURADNJA Tvrtka Papuk donirala dron s termokamerom

– Kao što brinemo o sigurnosti i zdravlju svih naših stanovnika, svjesni smo kako nam je danas i u budućnosti važno svako radno mjesto i opstanak svakog poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika. Nekoliko je krucijalnih projekata u 2021. godini. Zasigurno je najveći Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni, za što je nedavno potpisan ugovor, a realizirat će se od 2021. do 2023. Vrijedan je 56,000.000 kuna, od čega je u idućoj godini planirano 17,807.983 kune, pa u 2022. iznos od 25,.751.239 kuna te u 2023. godini 12,276.242 kune. Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, Dvorca Pejačević u Virovitici i Dvorca Janković u Suhopolju, bit će to četvrti obnovljeni dvorac u krugu od samo 20 kilometara. To doista nitko nema u Hrvatskoj – zaključuje Andrović.

Projektom Razvoja širokopojasnog interneta na području Općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, uz nositelja Virovitičko-podravsku županiju, bit će izgrađena nepokretna pristupna širokopojasna mreža sljedeće generacije.