Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Potpisani ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije

Gradnjom centra Šagulje uspostavit će se cjelovit sustav gospodarenja otpadom

Foto: Zvonimir Penić
Ugovore vrijedne 7,7 milijuna kuna potpisali su direktor centra Šagulje Josip Grgić i predstavnici tvrtki Ekonerg, IPZ Uniprojekt Terra, Hidroing, SL Consult, Institut IGH, Hidroplan i Elektroprojekt

U velikoj vijećnici županijske uprave u Slavonskom Brodu potpisana su tri ugovora o izradi studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije. Time je učinjen još jedan korak prema gradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Šaguljama kod Nove Gradiške. Ugovore vrijedne 7,7 milijuna kuna potpisali su direktor centra Šagulje Josip Grgić i predstavnici tvrtki Ekonerg, IPZ Uniprojekt Terra, Hidroing, SL Consult, Institut IGH, Hidroplan i Elektroprojekt.

U Slavonskom Brodu održan jubilarni 10. kongres pilanara jugoistočne Europe Loše stanje šuma, nedostatak radne snage i manjak sirovine ugrožavaju drvni sektor

Moderan sustav

– Izuzetno nam je drago što smo napokon počeli s realizacijom projekta. Potpisivanje ugovora rezultat je rada u proteklih pet godina i vidite da pojedine aktivnosti u realizaciji projekta ne ovise o županijama ni o društvima koja su županije osnovale, nego je bitna i politička klima. Zahvaljujem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i Fondu za zaštitu okoliša i energetiku na dotacijama sredstava koje su jako važne – rekao je Grgić.

Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje vrijedan je gotovo 200 milijuna kuna, a najvećim se dijelom financira europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Cilj mu je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području triju županija. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u Brodsko-posavskoj županiji.

Prijam za vrhunsku brodsku kanuisticu Vanesa osma na svijetu, idući cilj – Olimpijske igre!

Realizacijom projekta riješit će se pitanje potpunog zbrinjavanja otpada, smanjiti štetni utjecaji na okoliš i uspostaviti samoodrživo financiranje sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

– Danas je gospodarenje otpadom izazov, no ja smatram da će gradnjom ovog centra županije dobiti jedan zaista moderan sustav. Ako sve bude teklo po planu, Centar za gospodarenje otpadom trebao bi profunkcionirati 2023., odnosno 2024. godine – kazao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović naglasio je da ova županija već ima odlagalište otpada i dva buduća pretovarna centra u Pakracu i Požegi, no samostalno investiranje u centar gospodarenja otpadom bila bi prevelika i dugoročno neisplativa investicija za jednu od najmanjih županija u Hrvatskoj. Stoga je projekt centra Šagulje od velike koristi svim uključenim županijama.

Modernizacija dionice kroz Brodsko-posavsku županiju Uskoro brži prijevoz putnika i tereta željeznicom od Okučana do Vinkovaca

Najučinkovitije rješenje

Valja naglasiti da bi Hrvatska do 2022. trebala na deponije odlagati manje od 25 posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60 posto. CGO-i najučinkovitije su rješenje za potpunog zbrinjavanja otpada, posebice onog koji nije moguće preraditi u nove sirovine, i predstavljaju investicijske projekte u infrastrukturi za gospodarenje otpadom.

Predstavljen pilot-projekt Svjetska banka predlaže osnivanje zajedničkog Centra za stipendiranje studenata u Slavoniji