Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Modernizacija dionice kroz Brodsko-posavsku županiju

Uskoro brži prijevoz putnika i tereta željeznicom od Okučana do Vinkovaca

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Na području Brodsko-posavske županije postoji 39 željezničko-cestovnih prijelaza koje bi trebalo denivelirati, od čega 14 na županijskim, a dva na državnim cestama

Željeznička pruga na dionici od Okučana do Vinkovaca uskoro će biti modernizirana. Za izradu studijske dokumentacije ovog projekta HŽ infrastruktura u svibnju je potpisala 10,7 milijuna kuna vrijedan ugovor s konzorcijem koji čine Institut IGH d.d., Željezničko projektno društvo d.d., Granova d.o.o., Inženjerski projektni zavod d.d. i Rijekaprojekt d.o.o.

Predstavljen pilot-projekt Svjetska banka predlaže osnivanje zajedničkog Centra za stipendiranje studenata u Slavoniji

Kako spomenuta dionica dužine 131 kilometar velikim dijelom od oko stotinu kilometara prolazi kroz Brodsko-posavsku županiju, predstavnici HŽ infrastrukture održali su radni sastanak sa zamjenikom župana Stjepanom Bošnjakovićem, predstavnicima Županijske uprave za ceste, Zavoda za prostorno uređenje, upravnih odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, policije i drugih.

Dostavljeni prostorni planovi

Marko Hoić iz HŽ-a, ujedno i član projektnog tima, objasnio je kako je rok za izradu studijske dokumentacije 13 mjeseci, a njezina svrha identificiranje mogućih infrastrukturnih i organizacijskih rješenja, ispitivanje njihove isplativosti, izbor optimalnih tehničko-tehnoloških rješenja za pojedine pružne dionice i čvorišta te određivanje prioriteta i vremenskog okvira za njihovu provedbu.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Od lokalnih dionika zatražena je dostava relevantnih podataka koji će poslužiti ne samo za izradu studijske dokumentacije, već kasnije i za izradu idejnih rješenja, višekriterijske analize te studije izvodljivosti i studije utjecaja na okoliš.

Slijedom zaključaka sličnog sastanka održanog u srpnju ove godine, Zavod za prostorno planiranje investitoru je već dostavio sve prostorne planove Brodsko-posavske županije u vektorskom obliku.

Važna ulaganja u podizanje kvalitete zdravstva u Brodsko-posavskoj županiji Bolnica uskoro dobiva integriranu operacijsku dvoranu vrijednu 6,8 milijuna kuna

Od ŽUC-a i policije zatraženi su podaci o broju cestovno-pružnih prijelaza na državnim, županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama, frekvenciji prometa te o broju eventualnih prometnih nezgoda. Na području Brodsko-posavske županije postoji 39 željezničko-cestovnih prijelaza koje bi trebalo denivelirati, od čega 14 na županijskim, a dva na državnim cestama, te su ih temeljem zakonskih odredbi Hrvatske željeznice dužne sanirati i prilagoditi.

Projekt modernizacije dionice Okučani – Vinkovci, koji trenutačno uključuje 12 željezničkih kolodvora i 13 stajališta, nastavak je obnove tog koridora sufinancirane iz fondova Europske unije. Cilj projekta je ukloniti tzv. uska grla i time omogućiti razvoj postojećih željezničkih kapaciteta, skraćivanje vremena prijevoza tereta i putnika te daljnji razvoj tog koridora.

Školski obrok Javni poziv ministarstva za demografiju vrijedan je 25 milijuna kuna Cilj je da djeca imaju barem jedan siguran obrok na dan

EK odobrio 9,5 milijuna kn

Europska komisija odobrila je sredstva za sufinanciranje izrade cjelokupne projektne dokumentacije za rekonstrukciju željezničke pruge Okučani – Vinkovci iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) u iznosu od 9,5 milijuna eura, što je 85 posto prihvatljivih troškova projekta vrijednog 11,2 milijuna eura. Preostalih 15 posto vrijednosti financirat će se iz vlastitih sredstava.