Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županija dodijelila bespovratne potpore

Gradovima i općinama za komunalnu infrastrukturu i promet 13,4 milijuna kuna

Svi gradovi i općine koji su prijavili svoje projekte i ispunjavali kriterije natječaja dobili su sredstva, hvale se u Zagrebačkoj županiji
Foto: Zagrebačka županija
Po milijun kuna dodijeljeno je za vodoopskrbu i zbrinjavanje otpadnih voda.

Zagrebačka županija dodijelila je gradovima i općinama sa svog područja 13,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ona će se iskoristiti za realizaciju projekata u prometu i komunalnoj infrastrukturi te za gradnju i opremanje poduzetničkih zona i inkubatora.

Osigurana sredstva u državnom proračunu za ovu godinu Za podizanje komunalnog standarda u općinama u županiji više od 2,3 mil. kuna

Najviše ide za promet

Iz Županije se tako hvale i da su svi gradovi i općine koji su prijavili projekte i ispunjavali kriterije natječaja dobili županijska sredstva.

– Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji između gradova, općina i Županije do sada su realizirani brojni projekti, a ovih 13,4 milijuna kuna konkretan je nastavak te suradnje s ciljem podizanja kvalitete života i ravnomjernog razvoja cijele županije – istaknuo je župan Stjepan Kožić. Najveći dio sredstava, 7,4 milijuna kuna, dodijeljeno je za gradnju prometne infrastrukture. Po milijun kuna dodijeljeno je za vodoopskrbu i zbrinjavanje otpadnih voda, dok je 1,2 milijuna kuna dodijeljeno za zbrinjavanje otpada.

– Što se tiče komunalne infrastrukture, realizirat će se 44 projekta gradnje novih te sanacije i održavanja postojećih komunalnih objekata i prometnica. Iznos bespovratnih potpora za ovu namjenu unatoč koronakrizi ostao je isti kao i prošle godine jer su ovo investicije koje imaju višestruki učinak na gospodarstvo – rekao je župan Kožić. Osim toga, dobro je poznato i da je Zagrebačka županija sjedište neke od ponajboljih hrvatskih, ali i svjetskih tvrtki.

Ministar Pavić u Vinkovcima podijelio ugovore u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem Gotovo 40 milijuna za komunalne projekte i Centar kompetencija

2,75 milijuna za poduzetnike

Županijski vrh to je prepoznao, zbog čega već godinama neprestano ulaže u razvoj domaćeg poduzetništva. Za gradnju infrastrukture i opremanje poduzetničkih zona i inkubatora dodijeljeno je 2,75 milijuna kuna. Na području Zagrebačke županije aktivno je dvadesetak poduzetničkih zona u kojima posluju brojne domaće i strane tvrtke, a u njihovu gradnju i opremanje Županija je uložila više od 50 milijuna kuna.

– Želimo privući nove investitore, a dosadašnji trend je pokazao da investitori idu tamo gdje je dobra infrastruktura. Stoga smo rebalansom proračuna sredstva za infrastrukturu u poduzetničkim zonama povećali za milijun kuna tako da je gradovima i općinama za tu namjenu u ovoj godini na raspolaganju još 750.000 kuna – naglasio je Kožić.

RASPISANI NATJEČAJI ZA RADOVE NA AGLOMERACIJI Najveća koprivnička investicija u komunalnu infrastrukturu

Briga županije za poduzetnike može se ogledati i u činjenici da se krajem srpnja krenulo s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19.