Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Energetska obnova zgrade iz 1976. godine

Gradska knjižnica Dobiva novu fasadu, stolariju, rasvjetu, grijanje...

Vrijednost radova na energetskoj obnovi knjižnica iznosi 6,7 milijuna kuna
1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Obnova objekta bit će napravljena modernim materijalima, ali pazeći da se ne naruši ideja arhitekta Mladena Vodičke po čijem je nacrtu 1976. godine sagrađen prvi dio knjižnice. Tada je to bila moderna, prva namjenski građena narodna knjižnica u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe

Karlovačka tvrtka AB Gradnja od ožujka pa do kraja godine odradit će energetsku obnovu starog dijela zgrade karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Čitav projekt energetske obnove vrijedan je ukupno 6,786.692 kuna, a građevinsko-obrtnički, elektrotehnički i strojarski radovi koje će izvesti AB Gradnja vrijedni su 6,366.273,78 kuna. Cilj im je smanjiti potrošnju energije korištenjem mjera energetske učinkovitosti čime će zgrada prijeći iz sadašnjeg energetskog razreda E u kategoriju B.

Župan Damir Bajs i ravnatelj Fonda Dubravko Ponoš obišli su radove na Osnovnoj školi Garešnica u sklopu kojih će se obnoviti i školsko-sportska dvorana BBŽ među vodećim županijama po korištenju Fonda za energetsku učinkovitost Osnovna škola Garešnica dobit će novo ruho vrijedno 11 milijuna kuna, đaci će ići na nastavu u potpuno obnovljenu zgradu

Unaprijedit će se kvaliteta

– Smanjit će se emisija CO2 za 97 posto i postići, što je najvažnije, ušteda u potrošnji energije od oko 193.330 kWh na godinu. U sklopu radova predviđena je i toplinska i hidroizolacija i to na krovu, stropu, podovima i ukopanim podrumskim zidovima. Stoga su naši djelatnici već počeli izmještati čak 60.000 knjiga koje čuvamo u podrumskom dijelu u jedno unajmljeno skladište kako bi radovi mogli uskoro započeti, budući da započinju s hidroizolacijom i uređenjem podrumskog dijela.

I vanjski će zidovi biti obloženi toplinskom izolacijom, bit će zamijenjena i kompletna vanjska bravarija, odnosno stolarija. Bit će postavljeno novo niskotemperaturno grijanje, odnosno hlađenje pomoću ventilokonvertora, a cjelokupna unutarnja rasvjeta bit će zamijenjena učinkovitijim sustavom. Osim toga, projektom će se unaprijediti kvaliteta boravka svim korisnicima i djelatnicima Gradske knjižnice – kazala je Jasmina Milovčić, ravnateljica Gradske knjižnice koja je zajedno s gradonačelnikom Damirom Mandićem potpisala ugovor o izvođenju radova s Marijom Janžetić, direktoricom AB Gradnje.

Tvrtka će, kazala je M. Janžetić, odraditi sve što je predviđeno projektom i u predviđenom roku. Kazala je kako je riječ o prostoru na četiri etaže od ukupno 1525 četvornih metara.

Karlovac Godišnju uštedu od oko 450.000 kuna obje strane daju za pomoć starijim sumještanima Karlovac i Županija sjednice ubuduće, umjesto putem radija, prenose putem Live Streama na YouTubeu

Uz niz drugih radova, navela je i da će objekt dobiti novu energetski učinkovitu fasadu od mineralne vune debljine 15 centimetara.

Obnova objekta bit će napravljena modernim materijalima, ali pazeći da se ne naruši ideja arhitekta Mladena Vodičke po čijem je nacrtu 1976. godine sagrađen prvi dio karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Tada je to bila moderna, prva namjenski građena narodna knjižnica u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Karlovačke tvrtke

Ostatak njegove arhitektonske vizije, odnosno drugi dio knjižnice završen je 2007. kada je dograđeno još dvije tisuće kvadrata čime je karlovačka knjižnica napokon u potpunosti izgrađena.

– Drago mi je što su svi poslovi, od projektiranja do izvođenja radova, u rukama karlovačkih tvrtki. Inače, svi projekti koje smo kao Grad prijavili na natječaje za energetsku obnovu naših javnih zgrada su odobreni, pa tako i ovaj za Gradsku knjižnicu. U ovom trenutku Grad Karlovac u provedbi ima oko 30 milijuna kuna vrijedne projekte energetske obnove. Za obnovu su nam ostale još samo zgrade OŠ Turanj i Braća Seljan, čime bismo onda zaokružili taj ciklus. Očekujemo da bi nakon rebalansa imali i potpisivanje ugovora za energetsku obnovu zgrade Magistrata – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu knjižnice sufinanciran je sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj.

Bespovratna sredstva koja su osigurali Ministarstvo graditeljstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznose 2,8 milijuna kuna, a na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU osigurano je 1,5 milijuna kuna.

Korana Otkupljuju zemlju za nasip Hrvatske vode trebaju parcele uz Koranu i Mrežnicu