Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija ima velika očekivanja od hrvatskog predsjedanja

Hrvatska preuzela predsjedanje Strategijom EU za dunavsku regiju

Vukovarsko-srijemska županija
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Predstavljanju strategije nazočili su predstavnici svih pet slavonskih županija, kao i više gradonačelnika i načelnika, koji su tom prigodom potpisali i svečano preuzeli 170 ugovora potpisanih s Ministarstvom regionalnog razvoja.

S 1. studenim Hrvatska je preuzela jednogodišnje predsjedanje Strategijom EU za dunavsku regiju koja obuhvaća područje 14 država dunavskog sliva i politikom i investicijama ima direktan utjecaj na živote više od 20 milijuna ljudi. Tim povodom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predstavili su u vukovarskom Dvorcu Eltz program predsjedanja Strategijom od koje postoje velika očekivanja u županijama koje se naslanjaju na Dunav – Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija.

OPG Čolakovac – Mijić iz Gradišta gradi farmu svinja vrijednu sedam milijuna kuna Nemamo preradu, ali zato sve što proizvedemo odmah i prodamo

Budući smjer razvoja

Rečeno je kako će tema hrvatskog predsjedanja Strategijom biti „Dunavska strategija – 10 godina poslije“ a sve s ciljem vrednovanja dosadašnjih postignuća i određivanja budućeg smjera razvoja dunavske regije. Predstavljanju strategije nazočili su predstavnici svih pet slavonskih županija, kao i više gradonačelnika i načelnika, koji su tom prigodom potpisali i svečano preuzeli 170 ugovora potpisanih s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekte sufinancirane sredstvima EU.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić potpisao je 3 ugovora za 3 projekta vrijedna oko 5,5 milijuna kuna dok su gradonačelnici i načelnici s područja Vukovarsko-srijemske županije potpisali ukupno 12 ugovora vrijednih 11,37 milijuna kuna, što je gotovo 17 milijuna kuna za projekte iz naše županije. Galić je posebno ukazao na činjenicu što su za predstavljanje Dunavske strategije izabrani Vukovarsko-srijemska županija i Vukovar čija je okosnica najprominentnija europska rijeka Dunav koja protječe upravo kroz dvije najistočnije hrvatske županije te tako čini Hrvatsku dijelom Dunavske regije. Galić je istaknuo i uspješnost Vukovarsko-srijemske županije u privlačenju sredstava iz fondova EU koja je s 2,8 milijardi kuna na drugom mjestu među svim hrvatskim županijama. Skrenuo je i pozornost na važnost prometnih pravaca koji su u žarištu Strategije EU za dunavsku regiju i potrebu za njihovom obnovom i integriranjem kako u hrvatsku transportnu mrežu tako i u dunavsku prometnu mrežu osobito putem vodnih putova.

Stambeno zbrinjavanje Uručeni ključevi 13 novih stanova

– Treba znati i to da se hrvatsko predsjedanje strategijom poklapa s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU. To je samim time i prilika da naše predsjedanje iskoristimo kako bismo hrvatske prioritete uključili u budući proračun EU.

Tri politička cilja

Hrvatska će u svom predsjedanju imati tri politička cilja: jačanje uloge regionalnog razvoja, sinergiju između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te poticanje suradnje s državama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Naglasimo da je Hrvatska do sada kroz programe prekogranične suradnje povukla 1,2 milijardi kuna kao i 83 milijuna kuna iz programa Dunav koji direktno slijedi Dunavsku strategiju – rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić.