Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Jubilarno 'kolo' oduševilo ljubitelje izvornog pjevanja i folklora

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 16.06.2024., Slavonski Brod - Konjogojska manifestacija "Bijelo biserje Slavonije", izbor najljepse svatovske zaprege u sklopu folklorne manifestacije 60. Brodsko kolo. ​3.mjesto je svatovska zaprega Adama Svircevica, 2. mjesto Tomislava Ergotica, a prvo mjesto Branislava Corica Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Posjetitelji najstarije folklorne smotre u Hrvatskoj mogli su uživati u puno dobre glazbe, plesa, najljepšim narodnim nošnjama i svatovskim zapregama

Tisuće posjetitelja uživale su proteklog vikenda u središnjim programima Brodskog kola u Tvrđavi Brod. Sve je započelo još u petak. Najstarija smotra folklora u Hrvatskoj, koja se ove godine po jubilarni šezdeseti put održava u Brodsko-posavskoj županiji, podarila je veliki koncert svim ljubiteljima dobre glazbe. Zanimljiv spoj tradicionalne slavonske tamburice u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša i Berde banda te moderne zabavne glazbe koju im je priuštio popularni Joško Čagalj Jole, oduševio je mnogobrojnu publiku svih uzrasta.

Njeguju kulturnu baštinu

U subotu je nakon zajedničkog gledanja nogometne utakmice Hrvatske i Španjolske održan svečani koncert Folklornog ansambla Broda i njihovih gostiju iz Kulturno-umjetničkog društva "Tanac" iz Pečuha. Time je nastavljen lijep običaj uveden posljednjih godina da ususret glavnom programu sami organizatori iz Folklornog ansambla Broda zapjevaju i zaplešu zajedno sa svojim gostima iz inozemstva koji također organiziraju slične smotre i ugošćuju društva iz Hrvatske.

Na svoje su došli i zaljubljenici u konjičku tradiciju, koji su uživali u svečanim svatovskim zapregama i svečanom mimohodu KUD-ova, zaprega i jahača u organizaciji Konjogojske udruge Slavonija. Jedinstvena i izvan hrvatskih okvira prepoznata folklorna manifestacija koja njeguje tradicijsku kulturnu baštinu i promiče njezine izvorne vrijednosti "Bijelo biserje Slavonije" još jednom je pokazala svu ljepotu kićenih, gizdavih i prpošnih konja, tekličkog jahanja i vožnji dvoprega.

Sve je završeno smotrom izvornog folklora "Šokadijo, sve ti je na glasu", na kojoj se gotovo 400 folkloraša iz jedanaest kulturno-umjetničkih društava predstavilo sa svojim pjesmama, nošnjama i običajima.

60 godina tradicije

Brodsko-posavska županija poznata je po svojim tradicijskim manifestacijama među kojima je najslavnije Brodsko kolo. Nekoć su se prilikom obilježavanja Dana sv. Stipana Brođani okupljali na glavnome gradskom trgu i igrali veliko kolo, koje je činilo na stotine povezanih ruku šokačkih momaka i snaša.

I danas cijela županija živi za kolo, no program je ponešto drugačiji. Posjetitelji mogu obići etnografske i likovne izložbe, dječje smotre, sajam kolača, smotru konjskih zaprega. Sve odzvanja od glazbe koja se izvodi na smotrama izvornog pjevanja i folklornih skupina, a najviše pažnje privlači izbor za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji.

U 60 godina postojanja manifestacija je poprimila doista velike razmjere i okuplja goste iz cijele Hrvatske, pa i izvan njezinih granica.

Središnje programe Brodskog kola organizirao je Folklorni ansambl Broda uz potporu Ministarstva kulture i medija, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda i Hrvatske turističke zajednice.

storyeditor/2024-06-14/PXL_090424_112798834.jpg Županija potiče poduzetništvo i obrtništvo Za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja poduzetnika 442.100 eura BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Za projekte od interesa za opće dobro više od 200 tisuća eura storyeditor/2024-06-07/PXL_180623_100862808.jpg Središnji programi smotre folklora "Brodsko kolo" Spoj narodne pjesme, plesa, najljepših narodnih nošnji i svečanih svatovskih zaprega