Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
predstavljen Stubički klaruš

Kako bi potaknuli najmlađe da što više govore kajkavskim osmislili slikovni rječnik

Stubički klaruš
1/4
Foto: Krapinsko-zagorska županija
Stubički klaruš izradili su učenici donjostubičke osnovne škole kako bi najmlađima prenijeli znanje jezika na primjereni način

U Osnovnoj školi Donja Stubica u ponedjeljak je predstavljen Stubički klaruš – slikovni rječnik kajkavskoga govora stubičkoga kraja.

Stubički klaruš izradili su učenici donjostubičke osnovne škole kako bi najmlađima prenijeli znanje jezika na primjereni način. Većina učenica i učenika koji su sudjelovali u izradi članovi su Male Kajkaviane, koja djeluje u sklopu škole od 2000. godine, a njihov cilj je očuvanja kajkavskog jezika i tradicije. 

Održana 38. smotra 'Dragutin Domjanić' Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva

Tako je 2016. godine izdan Mali rječnik kajkavskoga govora stubičkoga kraja koji je okupio 3200 pojmova. Rječnik je pobudio veliko zanimanje pa je tijekom 2018. godine publicirano i drugo izdanje dopunjeno multimedijalnim rječnikom. 

U online izdanju rječnika moguće je čuti kako se svaka od 3200 riječi izgovara. U želji da se potaknu i najmlađi - da što više govore kajkavskim jezikom, osmišljen je i slikovni rječnik, čime je zapravo nastao mali rječnički komplet kajkavskoga govora stubičkoga kraja koji se sastoji od tiskanog, zvučnog i slikovnog rječnika. 

Nagrade Matice hrvatske Matica hrvatska Nagrade za učeničke radove na kajkavskom

Rječnik je nastao u suradnji s dr. sc. Anitom Celinić s Odsjeka za dijalektologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a urednica je Danica Pelko. Predstavljanju Slikovnog rječnika su nazočili zamjenica župana Jasna Petek i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, priopćili su iz Krapinsko-zagorske županije.