Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 865 pregleda
za kvalitetnije življenje

Kako je Grad Karlovac novom prometnom regulacijom građanima uštedio milijun kuna

Parkiranje u Karlovcu
Foto: Grad Karlovac
Građani parkiranje radnim danima umjesto do 21, sada plaćaju do 19 sati, a subotom do 13 sati

Grad Karlovac zapravo je grad idealne prometne povezanosti. Kako bi se upravo ta idealna prometna povezanost preslikala i na prometnu infrastrukturu samog grada, bile su nužne određene promjene. One su se počele događati kada su na snagu stupile dvije ključne Odluke, Odluka o parkiralištima te Odluka o uređenju prometa i naplati parkiranja.

Sajam projekata Sajam projekata Traže se ulagači u turističko naselje, ribnjak, ceste, škole...

Odlukom gradonačelnika Damira Mandića odnosno prema Rješenju gradonačelnika odluka o skraćenju vremena naplate na svim parkiralištima u sustavu naplate, te potpunom ukidanju naplate na pojedinim parkiralištima donesena je sukladno stručnim procjenama i uvažavajući sugestije građana, a sve u cilju kvalitetnijeg i ugodnijeg življenja u gradu Karlovcu. Tako građani parkiranje radnim danima umjesto do 21, sada plaćaju do 19 sati, a subotom do 13 sati.

Odluka o parkiralištima definirala je i nove zone parkiranja, a sukladno tome krenula je i nova regulacija naplate kojom se nastoji olakšati svim onim građanima koji bilo radi mjesta stanovanja ili odlaska na posao moraju svoja vozila parkirati.

Tako je područje stare gradske jezgre, Zvijezde, stavljeno u nultu zonu s ciljem da svim građanima koji tamo rade, svim obrtnicima i poduzetnicima koji u Zvijezdi imaju svoje djelatnosti, bude jeftinija mjesečna odnosno godišnja parkirna karta, koja sada iznosi 120 kuna odnosno 1200 kuna. Grad Karlovac već je uveo besplatno parkiranje u Radićevoj ulici i na Strossmayerovom trgu.

Foto: Grad Karlovac

Cijena mjesečnih odnosno godišnjih parkirnih karata, umanjena je za 25% za sve pravne i fizičke osobe na području parkirnih zona pod naplatom. Tako mjesečna cijena karte za fizičke iznosi 180 kuna (prije 240 kn), a godišnja 1800 kuna (prije 2400 kn). Za pravne subjekte mjesečna karta iznosi 360 kuna (prije 480 kn) odnosno 3600 kuna na godišnjoj razini (prije 4800 kn). Novost je uvođenje i šestomjesečne odnosno polugodišnje parkirne karte koja za fizičke osobe iznosi 900 kuna, a za pravne subjekte 1800 kuna. Stanarska karta s prijašnjih 48 kuna mjesečno sada iznosi 45 kuna mjesečno odnosno s 480 na 450 kuna godišnje. Odlukom o parkiralištima definirani su i stanarski blokovi čime je stanarima dana pogodnost parkiranja na širem području. Smanjena je cijena i dnevne parkirne karte, koja s prijašnjih 100 kuna sada iznosi 75 kuna. Upravo novom regulacijom cijena parkiranja građanima je ušteđeno gotovo milijun kuna.

Nova regulacija prometne infrastrukture znači i uvođenje prometnog redarstva kojim bi se uspostavio veći red i pravila unutar prometne kulture građana Karlovca. Osim toga Pauk službom uskoro će upravljati gradska tvrtka Mladost, koja je i zadužena za naplatu sustava parkiranja u gradu Karlovcu. Sve aktivnosti vezane za prometovanje nalazit će se tako u nadležnosti Grada Karlovca u cilju što koordiniranijeg i kvalitetnije upravljanja.

Unatoč smanjenim prihodima od naplate parkiranja, sustav parkiranja u gradu Karlovcu ide ka svojoj modernizaciji i napretku, a sve u cilju bolje kvalitete življenja građana i bolje prometne kulture Karlovca.

Trgovačko-ugostiteljska škola u Karlovcu Trgovačko – ugostiteljska škola u Karlovcu 'Čim pošalju životopis i molbu, odmah nađu posao'