Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Sve je više osviještenih o zbrinjavanju otpada, sve se više ljudi koristi reciklažnim dvorištima

Karlovčanima dostupna i mobilna aplikacija ‘Pametno odloži’ s korisnim informacijama

Foto: Grad Karlovac
Kako bi građanima reciklažna dvorišta bila što dostupnija, Čistoća je prilagodila i njihovo radno vrijeme

Grad Karlovac i gradska tvrtka Čistoća već godinama provode niz projekata kojim žele osvijestiti građane o važnosti odvajanja otpada na kućnom pragu, na recikliranje i ekološki osviještenu brigu za otpad koji nastaje u kućanstvu. S tim u vezu, tvrtka i Grad Karlovčanima osiguravaju sve bolje uvjete i sve više mogućnosti kako bi im odvajanje otpada bilo što jednostavnije.

Javni natječaj Grada Karlovca za dodjelu potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima Poduzetnicima na raspolaganju još oko 700.000 kuna, u sklopu deset mjera poljoprivredi oko 100.000 kn

Karlovac ima i dva reciklažna dvorišta, a činjenica da ih građani iz godine u godinu sve više koriste govori u prilog da su sve više osviješteni o pravilnom zbrinjavanju otpada. Tako je od početka godine u reciklažnom dvorištu na Ilovcu zaprimljeno više od 435 tona otpada, dok je cijelu prošlu 2019. godinu prikupljeno 220 tona. U 2018. ta je količina iznosila 90 tona otpada.

Rade i subotom

Građani također često koriste i Reciklažno dvorište Mala Švarča koje je u funkciji od lanjskog listopada, gdje su od početka godine zaprimljene gotovo 332 tone otpada. Od odloženog, najzastupljeniji su glomazni i građevinski otpad, a građani su često odlagali i otpadne gume, plastičnu ambalažu, tekstil, elektronički otpad, crijep, staklo, papir i kartonsku ambalažu, izolacijski materijal s azbestom i druge vrste otpada. Čistoća je i radnim vremenom reciklažnih dvorišta izišla u susret građanima kako bi im bila što dostupniji, pa rade ponedjeljak, srijeda i petak od 7 do 15 sati, a utorkom i četvrtkom od 12 do 20 sati. Subotom su reciklažna dvorišta otvorena od 7 do 15 sati.

Volonteri su posebna vrijednost projekta koji se provodi već pet godina KAkvart – jedinstven projekt u kojem stanovnici s partnerima sami uređuju svoj kvart

– Zahvaljujemo građanima na korištenju reciklažnih dvorišta. Prikupljene količine otpada govore o sve većoj svijesti o značenju odvajanja otpada i zaštiti okoliša. Pozivamo građane da i nadalje u što većem broju koriste reciklažna dvorišta, a u slučaju potrebe, naši djelatnici na reciklažnim dvorištima rado će im odgovoriti i pružiti dodatna objašnjenja vezana za korištenje reciklažnog dvorišta – kazao je Tomislav Polić, direktor karlovačke Čistoće. Dodao je da se u tvrtki svi pridržavaju svih mjera i preporuka za zaštitu od korona virusa te je isto zamolimo i građane prilikom dolaska na reciklažna dvorišta.

Vidljiv je i pozitivan trend u količinama odvojeno prikupljenog papira i plastike u spremnicima. Tijekom srpnja i početkom kolovoza Čistoća je za zgrade kolektivnog stanovanja postavila 250 kontejnera za papir i karton te 250 kontejnera za plastiku, volumena 1100 litara. Riječ je o kontejnerima nabavljenim u sklopu projekta Grada Karlovca “Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na području grada Karlovca”. Rezultati postavljanja spremnika već su sada vidljivi – zamjetan je pozitivan trend u povećanju količine u spremnicima odvojeno prikupljenog papira i kartona te plastika. U listopadu je prikupljeno 78.180 kilograma papira i kartona, odnosno 19.890 kilograma više nego u kolovozu. Količine prikupljene plastike u žutim spremnicima također su veće: u kolovozu je prikupljeno 21.380 kilograma, a u listopadu 4.390 kilograma više.

Grad nizom kvalitetnih mjera širom otvorio vrata poduzetnicima U poslovnoj zoni Gornje Mekušje prodano šest parcela i traže se kupci za preostale četiri parcele

Koncem ove, odnosno početkom iduće godine očekuje se dolazak još 22.100 spremnika manjeg volumena, nabavljenih u sklopu istog projekta, i to 10.500 za papir i 10.500 za plastiku te 1100 spremnika za biootpad, koji će biti podijeljeni zgradama kolektivnog i pojedinačnog stanovanja. Cilj svih ovih aktivnosti je povećati količinu odvojeno prikupljenog otpada, odnosno građanima stvoriti mogućnost odvajanja papira i plastike na kućnom pragu, što će doprinijeti i smanjenju količine miješanog komunalnog otpada na brdu Odlagališta na Ilovcu.

Pohvale i prijedlozi

Još je u sklopu Projekta izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom “Pametno odloži #BoljiKarlovac složi” osmišljena i mobilna aplikacija “Pametno odloži” na koju ovih dana iz Čistoće ponovno intenzivnije podsjećaju građane. Naime, putem aplikacije građani se mogu educirati i informirati o razvrstavanju otpada, no istovremeno aplikacija građanima pruža mogućnost i predlaganja, postavljanja pitanja, pohvala, fotografija itd. Aplikacija je dostupna na Google Play-u i Ap Store-u. Također, aktivan je i FB te Instagram profil Pametno odloži #Bolji Karlovac složi.