Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisani ugovori s roditeljima

Klišanke sa statusom majki odgajateljica, njih 11, dobivat će “plaću” od Općine

Potpisani ugovori s roditeljima odgajateljima, mjesečno će primati od 3000 do 4000 kn
Foto: Općina Klis
Iz općinskog proračuna za ovu demografsku mjeru izdvojit će se milijun kuna.

Klis je prva općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je uvela status roditelja odgajatelja. Načelnik Općine Klis Jakov Vetma uručio je jedanaest rješenja o novčanoj pomoći koju će Općina isplaćivati majkama odgajateljicama. 

Županijska sredstva za programe namijenjene umirovljeničkoj populaciji Potpisan ugovor o dodjeli 1,2 milijuna kuna Matici umirovljenika Bjelovar

Pronatalitetna mjera

Naime, potpisani su ugovori s jedanaest roditelja koji će, zahvaljujući demografskoj mjeri statusa roditelja odgajatelja koju je Općina usvojila u ožujku, ostvariti novčanu naknadu. Novčana pomoć koju će se ostvarivati iznosi 3000 kuna mjesečno za obitelji s troje djece, 3500 kuna za obitelji s četvero djece te  4000 kuna  za obitelji s petero i više djece, sve u neto iznosu.

– Status roditelja odgajatelja posljednja je u nizu pronatalitetnih mjera koje smo usvojili, a koje doprinose tome da Općina Klis postane još poželjnije i perspektivnije mjesto za život, posebice pogodno za mlade obitelji. Uz infrastrukturne projekte, demografske mjere ključne su za zadržavanje stanovništva o kojemu ovisi opstanak i budućnost ovog kraja – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Sufinanciranje programa i aktivnosti iz područja poljoprivrede Potpisani ugovori s poljoprivrednim udrugama vrijedni ukupno 124.000 kuna

Iz općinskog proračuna za ovu demografsku mjeru izdvojit će milijun kuna. Općina Klis u ožujku je donijela odluku prema kojoj osigurava novčanu pomoć roditeljima, posvojiteljima i skrbnicima najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja.

Neki od ključnih preduvjeta za ostvarivanje novčane pomoći po ovoj mjeri podrazumijevaju nezaposlenost u trajanju od minimalno šest mjeseci te trajno prebivalište roditelja u Općini Klis od najmanje tri godine. Osim toga, uvjeti su i da djeca ne pohađaju dječji vrtić do početka obveznog programa predškole te da najstarije dijete nema više od 18 godina.

Uz mjeru za status roditelja odgajatelja, Općina Klis je tijekom posljednjih nekoliko godina uvela brojne pronatalitetne mjere poput stopostotno povećane naknade za novorođenčad, besplatne radne bilježnice za sve osnovnoškolce, a s 3,5 milijuna kuna financira se i predškolski i školski odgoj za više od 200 djece. Ove godine preuređen je vrtić i otvorene su jaslice.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice 14 milijuna kuna Komunalac i radnik potpisali ugovor: Počeli radovi na dvorani

Još samo Zagreb i Vir

Osim toga, Općina Klis osigurava 300 tisuća kuna za učeničke i studentske stipendije kojim pomaže 65 đaka i studenata, a velika sredstva ulažu se i u infrastrukturu pa su tako sve škole i vrtići, uz pripadajuća igrališta, na području Općine moderno opremljeni i uređeni.

– Želimo pomoći mnogobrojnim obiteljima, pogotovo u Zagori jer nije isto odgajati četvero-petero djece u gradu ili u nekom zabačenom mjestu gdje ni sve potrebne usluge nisu dovoljno dostupne. Mislim da je demografija tema broj jedan danas u Hrvatskoj i zato smo se odlučili za tu mjeru – kaže Vetma. Uz Klis status roditelja odgajatelja u Hrvatskoj uveli su još Zagreb i Vir.