Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nova odluka na Gradskom vijeću

Komunalne naknade oslobođeni svi koji grade gospodarsko-poslovne objekte

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Želimo maksimalno rasteretiti poduzetnike, a kada dođe vrijeme procvata i rezultati njihova rada, onda će Grad razrezati svoje poreze i naknade, rekao je gradonačelnik Penava

Radi poticanja razvoja gospodarstva te izgradnje i otvaranja novih gospodarskih objekata Gradsko vijeće Vukovara donijelo je Odluke o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu. U novoj odluci o komunalnom doprinosu uvrštena je odredba kojom su od obveze plaćanja komunalnog doprinosa oslobođeni svi koji na području Vukovara grade objekte gospodarsko-poslovne namjene uz uvjet da u roku od sedam godina od izvršnosti rješenja kojim je u konkretnom slučaju obračunan komunalni doprinos ne izvedu prenamjenu građevine.

Code Consulting Gradonačelnik posjetio uspješnu IT tvrtku Code Consulting Mladi ljudi smješteni u središtu Vukovara posluju s cijelim svijetom

Novi obuhvat zone V

S tim u svezi se i na bitno drugačiji način pristupilo utvrđenju V. zone za plaćanje komunalnog doprinosa koja je novom Odlukom sužena na prostor između građevinskih područja Vukovara, Sotina, Lipovače i granica Grada te na prostor izdvojenih građevinskih područja Jakobovac i Ovčara.

Novom odlukom o komunalnoj naknadi zona V. za plaćanje komunalne naknade utvrđena je u širem obuhvatu nego što je to bilo definirano dosadašnjom odlukom tako da je istom zonom, umjesto područja tzv. “poduzetničkih zona”, obuhvaćeno područje definirano Generalnim urbanističkim planom Grada Vukovara.

Rab Počast braniteljima Mali Vukovarci ljetovat će na Rabu

Novom odlukom također je propisano privremeno i djelomično oslobođenje od plaćanja komunalne naknade za obveznike koji izgrade objekt gospodarsko-poslovne namjene u zoni V., i to u prvoj godini 100 posto, u drugoj 50 posto i u trećoj godini 25 posto od rješenjem utvrđenog iznosa komunalne naknade. Kako je V. zona s najnižim koeficijentom za plaćanje komunalne naknade, ovakvo uređenje zajedno s oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju objekata gospodarsko-poslovne namjene predstavlja značajnu olakšicu i vjetar u leđa razvoju poduzetništva na području grada Vukovara.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako je stupanjem na dužnost gradonačelnika najavio kako će fokus njegova rada biti razvoj gospodarstva, ali i maksimalno rasterećivanje gospodarstvenika u mjeri da se ne ugroze bitne funkcije grada.

Vukovar Ugovor između Grada i tvrtke Pevec Za rad pučke kuhinje 20.000 kuna mjesečno

Olakšati ulaz investitorima

– Za ove mjere odlučili smo se ne zato što nam je rado odreći se tih prihoda, ali smo ocijenili da smo u fazi kada nam je potreban svaki poduzetnik, svaka hala ili objekt koji se može iskoristiti u gospodarske namjene. Želimo maksimalno rasteretiti poduzetnike, a kada dođe vrijeme procvata i rezultati njihova rada, onda će se grad nadovezati sa svojim porezima i naknadama. Cilj nam je olakšati ulazak svakom investitoru i smanjiti maksimalno koliko možemo davanja – rekao je Penava.

Podsjetio je i kako uz ove nove dvije odluke Grad Vukovar ima 20-ak različitih mjera kojima se potiče razvoj poduzetništva, a koje su koristili brojni poduzetnici. Prošle godine u poticanje gospodarstva na području Grada uloženo je rekordnih 13 milijuna kuna. Usto, izrađen je i prijedlog novog Zakona o Vukovaru koji je proslijeđen Vladi RH, a koja o njegovu donošenju komunicira s Europskom komisijom. 

'Dok odmaraš i puniš baterije, napuni i svoj smartphone!' Pametna klupa u Vukovaru u punom pogonu