Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U općini Veliko Trojstvo počeli s projektom vrijednim 14 milijuna kuna

Kreće dogradnja škole i gradnja vrtića s jaslicama za 52 djeteta

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Projektom će škola dobiti pet učionica, dva kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalentnu dvoranu i prostorije za domara i spremište, a vrtić će se sastojati od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarija, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac i načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić svečano su obilježili početak radova na projektu „Rekonstrukcija i dogradnja osnovne škole s dodatnim učionicama, dječjim vrtićom i jaslicama, kuhinjom i pratećim sadržajima“ u Velikom Trojstvu.

Završen još jedan EU projekt u Istri: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja, zasjala u novom sjaju

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija kao partner provodi niz projekata sa svojim općinama i gradovima. Jedan od projekata je i dogradnja osnovne škole u Velikom Trojstvu te gradnja vrtića, projekt ukupno vrijedan 14 milijuna kuna koji se financira europskim novcem te sredstvima Županije i Općine Veliko Trojstvo.

Polovica novca iz EU

Općina Veliko Trojstvo putem europskih sredstava osigurala je 7,2 milijuna kuna za projekt gradnje vrtića, odnosno maksimalnih 100% sredstava koliko se moglo ostvariti na natječaju Ruralnog razvoja putem Ministarstva poljoprivrede. Županija financira dogradnju OŠ Veliko Trojstvo s pet milijuna kuna vlastitih sredstava, a Općina financira projekt s dva milijuna kuna. Time je zatvorena financijska konstrukcija od 14 milijuna kuna i najveći projekt na području Općine Veliko Trojstvo kreće u gradnju.

Završena energetska obnova škole i dvorane u Garešnici, najvrednije u RH Gotov još jedan europski projekt vrijedan 11 milijuna kuna

Projektom će se rekonstruirati i dograditi osnovna škola s dodatnim učionicama i pomoćnim prostorijama, te sagraditi dječji vrtić s jaslicama (dvije vrtićke grupe po 20 djece starije od tri godine i jedna jaslička grupa za 12 djece), ukupno vrtić za 52 djece. Rekonstrukcijom školske zgrade doći će do rušenja stražnjeg prizemnog dijela škole u kojemu se nalaze radionice i spremišta, a izvest će se novi otvori, pregradni zidovi i ojačat će se postojeća konstrukcija. Dogradnja se izvodi sa sjeverne i zapadne strane objekta sve do sportske dvorane koja se spaja hodnikom do škole. Projektom će škola dobiti pet učionica, dva kabineta, nove sanitarne čvorove, sanitarni čvor za invalide i podiznu platformu za invalide, polivalentnu dvoranu i prostorije za domara i spremište.

Dječji vrtić sastojat će se od dnevnih boravaka za vrtić i jaslice, garderoba, kancelarija, sanitarnih prostorija i izolacija, spremišta, praonice i kuhinje.

Župan Damir Bajs podržao je tjedan dojenja družeći se s majkama i djecom U županiji obilježen Međunarodni tjedan dojenja ‘Dojenje je lijek i hrana, ali i emocionalni odnos’

– Ugovorili smo projekte u vrijednosti 800 milijuna kuna što našu županiju čini jednim od najvećih korisnika programa Ruralnog razvoja. Ono čime se još bavimo i u čemu je ova županija posebno dobra jesu mjere koje se odnose na poboljšanje temeljnih usluga u ruralnom prostoru i poboljšanje komunalne i društvene infrastrukture. Ovaj projekt je posebno vrijedan i zanimljiv zato što je integriran i obuhvaća i osnovnu školu i vrtić, a dio financira i Ministarstvo poljoprivrede iz mjera Ruralnog razvoja – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sve veći broj djece

Župan Damir Bajs istaknuo je zadovoljstvo partnerskim odnosom Županije i Ministarstva te činjenicu da ta suradnja dovodi do konkretnih rezultata, poput dogradnje škole i gradnje vrtića.

– Ono što me posebno veseli je veći broj djece na ovom području, potreba za vrtićem i zajednički projekti sigurno su put za budućnost, jer bez standarda za naše stanovnike nema ni budućnosti – naglasio je župan Damir Bajs.

Potpisivanje ugovora Za udruge osoba s invaliditetom i udruge u zdravstvu više od milijun kuna Nevrijeme Elementarna nepogoda od tuče u Velikoj Pisanici