Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Projekt Vukovarsko-srijemske županije, HAPIH-a i tvrtke Agro klaster

Kuća hrvatske hrane CROTASTE prodavat će domaće proizvode iz cijele Hrvatske

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
U ponudi će biti proizvodi 100-tinjak OPG-ova iz Hrvatske, među kojima je 50-ak iz županije

Od petka u centru Zagreba, u Cesarčevoj 5, s radom je započela Kuća hrvatske hrane CROTASTE koja je zajednički projekt Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i županijske tvrtke Agro klaster.

završen projekt "Topli obrok – obrok zdravlja" Sve osnovne škole kojima je Županija osnivač sada mogu pripremati tople obroke za učenike

Na ovaj način želi se poticati domaća proizvodnja, a cilj platforme je osigurati našim malim i srednjim proizvođačima s područja cijele Hrvatske mjesto za promociju i prodaju proizvoda u samom centru Zagreba kako bi im se pružilo podršku koja im je prijeko potrebna, posebno u ovim teškim vremenima.

Kuća hrvatske hrane CROTASTE nudit će široku paletu domaćih proizvoda, a prednost pri plasmanu imaju proizvodi s oznakama europske kvalitete. Na policama će se naći brojni hrvatski proizvodi, od nezaobilaznog slavonskog kulena, dalmatinskog i istarskog pršuta, GMO free jaja, šparoga, vina koje se posluživalo pri krunidbi engleske kraljice i mnogih drugih visokokvalitetnih, hrvatskih proizvoda, od maslinova ulja do paškog sira, arancina i ribe iz Jadrana, koje će stanovnici glavnog grada moći kupiti za svakodnevnu potrošnju, ali i turisti kao vrijedan suvenir iz Lijepe naše.

Pomoć u organizaciji

– U Kući hrvatske hrane CROTASTE bit će 200-tinjak različitih proizvoda koje proizvodi 100-tinjak OPG-ova iz cijele Hrvatske, od kojih je 50-ak iz Vukovarsko- srijemske županije. Naši proizvođači prodavat će suhomesnate proizvode, sireve, sokove, džemove, pekmeze, rakije, likere, razne prehrambene proizvode, jaja, tjesteninu – najavio je direktor Agro klastera Zdenko Podolar kako će upravo ova tvrtka servisirati niz usluga i pomagati u organizaciji rada. Pojasnio je i kako se u Kući hrvatske hrane nalaze proizvodi koji ispunjavaju uvjete za maloprodaju, odnosno imaju potrebne deklaracije, ali i čiji rokovi trajanja omogućuju dulje stajanje. Zbog toga na policama neće biti voća i povrća ni nekih mliječnih proizvoda jer bi to bilo iznimno teško organizirati.

Potpisan ugovor za projekt "Centar za kulturu zdravlja" Obnova dvorca u Cabuni 56,2 mil. kuna

– Na ovaj način želimo našim OPG-ima omogućiti da lakše i brže prodaju svoje proizvode, odnosno da se u što većoj mjeri skrati put od proizvođača do krajnjeg potrošača. Pri tome će oni vrlo brzo, prodajom svojih proizvoda, doći do potrebnih sredstava za dalje razvijanje proizvodnje – rekao je Podolar dodajući kako je ovo i način da se građani iz cijele Hrvatske upoznaju se s kvalitetom domaćih proizvoda.

Potpora Projektu

Župan Božo Galić pozdravio je nazočne te izrazio zadovoljstvo ovim projektom koji se realizira.

– Veselim se što smo dočekali ovaj dan da u našem Zagrebu pružimo mogućnost prodaje i kupnje naših kvalitetnih zdravih domaćih proizvoda. To je jedan od kamenčića u mozaiku koji činimo kako bi naša Slavonija i naša Hrvatska postala samodostatna u dovoljnoj proizvodnji kvalitetna i zdrave hrane koja će biti dostupna svima diljem Hrvatske. To je rezultat potpore Vlade i resornog ministarstva, ministrice Vučković i ministra Banožića, ali i drugih ministarstava. Nastavak je to potpori Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, kao brojnim drugim projektima i to zahvaljujući stalnim radnim sastancima i dogovorima između Vlade i županija. Čestitam svima na pripremama i radu, našoj županijskoj tvrtki Agro klaster što okuplja i pomaže našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pri kvalitetnoj proizvodnji, koristeći pri tome znanje i iskustvo znanstvene zajednice – rekao je župan i svoje obraćanje završioriječima: “Dođi da vidiš, dođi da se diviš - kupuj domaće da zdravo živiš!“

Prodavaonica u Zagrebu prva je u nizu, u Agro klasteru planiraju otvoriti slične u većim gradovima poput Splita, Zadra, Rijeke, Dubrovnika, Pule.