Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Predavanje

Kvalitetnom i zdravom prehranom do boljih rezultata

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Na predavanju su prisutni mogli čuti više o važnosti zdrave prehrane

U organizaciji Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju u prostorima Velike vijećnice Vukovarsko-srijemske županije voditeljica zdravstvene skrbi i nutricionistica u Hrvatskom olimpijskom odboru Mimi Vurdelja održala predavanje o tajnama dobre i zdrave prehrane.

Slavonske delicije bile su tražene u Dubrovniku Šesti Poslovni susret vinara i ugostitelja – priprema vinskih karti u Dubrovniku Slavonski proizvodi jedini na stolu među vinima s krajnjeg juga

Bila je ovo prilika da prisutni saznaju više iz bogatog životnog iskustva koje je Vurdelja tijekom karijere stekla radeći sa sportašima, trenerima i izbornicima, kao i o dugom putu koji je prešla kako bi se definirala i uobličila zdravstvena zaštita sportaša kao njihova obveza. Segment zdrave prehrane u sportu posljednjih je nekoliko desetljeća postao nezaobilazan. Vrhunski sport zahtijeva mnoga odricanja i velike napore u pomicanju ljudskih mogućnosti, što je ponajbolje vidljivo u rezultatima koje hrvatski sportaši ostvaruju na europskoj i svjetskoj sportskoj sceni.

– Ispravna prehrana bitan je čimbenik postizanja vrhunskih rezultata u sportu. Samo zdrava prehrana može jamčiti sportski uspjeh, dok neodgovarajući režim prehrane šteti sportaševu programu treniranja i ograničava njegovu maksimalnu sposobnost na natjecanju – rekla je Vurdelja.

Zelina Putopisno predavanje Nikole Horvata u zelinskoj knjižnici Prešao je 2200 km od Iloka do Prevlake

Prema njezinim riječima danas HOO ima definirana sredstva za dodatnu prehranu – vitaminizaciju, obvezne preventivne liječničke preglede te dodatna sredstva za specijaliziranu konzilijarnu zaštitu. Napomenula je i kako je dugogodišnji rad na podizanju svijesti o povezanosti pravilne prehrane i treniranja dobio stvarnu realizaciju.

– Pravilna prehrana ne preporučuje se samo sportašima nego svim građanima jer je pravilna briga o zdravlju potrebna kao zalog za zdrav i kvalitetan život – istaknula je Vurdelja.

Kolenda u Dubrovniku Dubrovnik Običaj koji je na ulice izvodio i puk i vlastelu