Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Ministar Davor Božinović u Zadru otvorio Stožer za provedbu mjera sigurnosti

‘Ljetovanje na hrvatskoj obali je sigurno, a sigurnost postaje naš brend koji raste svake godine’

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone uspostavljen je prošle godine, a na njegovu otvorenju ove godine u ime Zadarske županije bio je zamjenik župana Šime Mršić

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, uz glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, njegova zamjenika Josipa Ćelića te načelnika PU zadarske Antona Dražinu, otvorio je u Zadru Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke 2019. U ime Zadarske županije na otvorenju bio je zamjenik župana Šime Mršić.

župan Longin se pohvalio ‘Broj zaposlenih u županiji raste cijelu godinu, ne samo ljeti’

Otkrili krijumčare marihuane

Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone uspostavljen je prošle godine i već tada je opravdao svoj rad dobrim rezultatima i učinkovitom međuinstitucionalnom i međunarodnom policijskom suradnjom.

Zadaća je Stožera, među ostalim, praćenje kaznenih djela značajnih za sigurnost sezone, djela u kojima su oštećeni strani državljani, većeg narušavanja javnog reda i mira, prikupljanja obavijesti važnih za sezonu, protočnost prometa, sprečavanje ilegalnih migracija, stradavanja stranih državljana i požara.

– Najveće sigurnosne prijetnje su migrantska kriza i globalni terorizam, ali procjene kažu da ćemo i ove godine imati dobru sigurnosnu situaciju i dobru turističku sezonu – rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić.

OŠ Vladimira Nazora Škabrnja Zgrada sagrađena 1971. u čijim klupama sjedi 200 učenika kreće u temeljitu obnovu

Nazočnima je predstavljen i rad Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka, koji je osnovan 2012., u sklopu pristupanja EU. Za kontrolu morske granice dugačke oko 500 nautičkih milja Hrvatskoj je na raspolaganju šest velikih, 19 manjih i 30 brodova dužine do 10 metara, koji imaju kompenzacijsku ulogu radi praćenja sigurnosnog stanja na ukupnom prostoru. Uz pomoć raznih sustava, radara i termovizijskih kamera, Centar u svakom trenutku kontrolira pomorski promet u hrvatskom moru. Primjerice, svako plovilo koje se nalazi blizu državne granice operateri prethodno provjere preko baza podataka. Tako je u rujnu prošle godine primijećen crni gliser s čudnim paketima, pa su operateri alarmirali talijansku policiju koja je na temelju tih podataka uhvatila dvojicu albanskih krijumčara marihuane.

Za Zadarsku županiju Izabrano Vijeće srpske, albanske i bošnjačke manjine

Suradnja svih institucija

Sustav počiva na lancu službi agencija institucija iz raznih domena, od hitne pomoći i vatrogasaca preko pomorske policije do usluga iz domene poljoprivrede. Koordinacija je 2018. dala vrlo dobre rezultate, stoga svi vjeruju da će i ove godine uspješno raditi.

– Napredujemo iz godine u godinu, naša slika svega što se događa i na kopnu i na moru je sve jasnija i sve bolja. U prošloj godini zabilježili smo oko 158 milijuna prelazaka granice i o svim tim ljudima mi se brinemo. Ne postoji sigurnosna rupa kada govorimo o hrvatskom državnom teritoriju, ali bitno je da sve institucije surađuju kako bismo mogli pravodobno donositi zaključke i djelovati ondje gdje je potrebno. Koordinacija brojnih službi i agencija te sinergija policije i ostalih resora učinila je ljetovanje na obali sigurnim a sigurnost hrvatskim brendom – rekao je ministar Božinović zadovoljan onim što je vidio u Zadru.

Održan 16. kolegij župana Većina županijskih ustanova i agencija poslovala je u plusu