Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održan 16. kolegij župana

Većina županijskih ustanova i agencija poslovala je u plusu

Foto: Zadarska županija
Županijska lučka uprava, prva u Hrvatskoj koja je za gradnju luka povukla sredstva EU, ostvarila je prihod od 30 milijuna kuna, realizirala 11 projekata gradnje i sanacije luka te godinu završila s viškom prihoda

Većina županijskih javnih ustanova i agencija poslovala je u plusu, rečeno je na 16. kolegiju zadarskog župana. Tako je Županijska uprava za ceste ostvarila 6 milijuna kuna prihoda viška te će dio sredstava utrošiti na redovito održavanje cesta, a dio za građenje i rekonstrukciju cesta. Županijska lučka uprava, prva u Hrvatskoj koja je za gradnju luka povukla sredstva EU, ostvarila je prihod od 30 milijuna kuna, realizirala 11 projekata gradnje i sanacije luka te godinu završila s viškom prihoda.

Odašiljač će cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga Završeni radovi na Ugljanu, sad može početi i obnova tvrđave sv. Mihovila Na Maloj glavi iznad Preka pušten u rad odašiljač vrijedan 30 milijuna kuna

Poslovanje OB Zadar

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA ukupno je na razne natječaje i operativne programe prijavila 51 projekt kako bi se ostvarilo 5 strateških ciljeva - osposobljavanje lokalne zajednice za ruralni razvoj, unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, ribarstva i akvakulture, lokalna infrastruktura u ruralnim područjima, diversifikacija gospodarskih djelatnosti u ruralnom prostoru županije i očuvanje i zaštita okoliša, krajobraza te prirodnog, tradicijskog i kulturnog nasljeđa. Od ukupno 51 prijavljenog projekta 21 projekt odobren je za financiranje u 2018., 7 ih nije prihvaćeno, a za ostale projekte rezultati se očekuju u 2019.

– Gradnjom Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, hladnjače zapremnine 4000 tona i sustava navodnjavanja u zaleđu, Zadarska županija svojim će stanovnicima omogućiti izvrsne preduvjete za uspješno bavljenje poljoprivredom – rekao je ravnatelj Vladimir Kovačević.

Zbog nerealnih limita kojima ne mogu pokrivati redovito poslovanje, u minusu su Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru i Psihijatrijska bolnica Ugljan.

U Zadru održan 15. međunarodni stručni skup „Naš pogled u budućnost“ ‘U posljednjih 10 godina broj zaposlenih osoba s invaliditetom stalno raste’

Opća bolnica Zadar završila je 2018. godinu pozitivnim poslovanjem, a preneseni manjak iz prethodnih godina koji prelazi 75 milijuna kuna rezultirao je nešto manjim minusom nego prethodnih godina. Završila je druga faza preseljenja u novu zgradu Poliklinike, a do kraja godine očekuje se i treća faza useljenja.

– U posljednje dvije godine uložili smo veliki trud kako bi se stanje u Općoj bolnici stabiliziralo, krenuli smo u gradnju dnevnih bolnica, a završetkom useljenja u Polikliniku i useljenjem svih naših zdravstvenih ustanova dobit ćemo novu dimenziju na području zdravstva – rekao je župan Božidar Longin na kolegiju.

Sve ostale ustanove u zadarskom zdravstvu poslovale su pozitivno i ostvarile sve zacrtane ciljeve.

Medicinska škola Ante Kuzmanića, kao novi regionalni centar kompetentnosti, sada se nalazi u nekadašnjoj vojarni dr. Franje Tuđmana, u skoroj budućnosti preselit će se u nekadašnju zgradu Srednjoškolskog đačkog doma. Tako će dobiti mnogo veći prostor i bit će u blizini nastavne baze Opće bolnice Zadar.

Dan otvorenih vrata održan je uz slogan - Zadra Nova za vas dan europe Održan Dan otvorenih vrata agencije ZADRA NOVA

Višak prihoda

Zadarska županija uspješno je financijski odradila prošlu godinu, a višak prihoda iznosi 31,675.493 kune. Od toga Zadarska županija ima 8,190.469 kuna viška, a proračunski korisnici 23,485.023 kune.

Župan je na kolegiju prihvatio izvješće o realizaciji Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Zadarske županije za 2018. godinu.

Planom su obuhvaćeni predviđeni rashodi i financiranje, sanacija pomorskog dobra, izrada prijedloga granice pomorskog dobra i njezina provedba, koncesioniranje pomorskog dobra te financiranje lučke infrastrukture.

Potpisan Ugovor s izvođačem radova za gradnju Dnevne bolnice Nove bolnice omogućit će bolju uslugu, ali i smanjiti liste čekanja te troškove