Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Završeni radovi na Ugljanu, sad može početi i obnova tvrđave sv. Mihovila

Na Maloj glavi iznad Preka pušten u rad odašiljač vrijedan 30 milijuna kuna

Odašiljač će cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga
1/11
Foto: Zadarska županija
Osamdeset pet metara visok antenski stup na brdu iznad Preka najveće je investicijsko ulaganje tvrtke Odašiljači i veze u posljednjih desetak godina

Na brdu Mala glava iznad Preka svečano je pušten u rad novi antenski stup tvrtke Odašiljači i veze vrijedan 30 milijuna kuna. Svečanost je okupila brojne uzvanike predvođene ministrom državne imovine Goranom Marićem. Ova je investicija otočanima posebno važna jer bi sad trebao biti uklonjen antenski stup s tvrđave sv. Mihovila, zaštićenog spomenika kulturne baštine.

Foto: Zadarska županija

naglasak na proširenju Zračne luke Zadar Veleposlanik Danske u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji

Svijetla budućnost

– Premještanje postojećeg antenskog sustava na brdo Mala glava od presudne je važnosti za nastavak projekta obnove tvrđave sv. Mihovila koja bi trebala postati interpretacijski centar svih zadarskih otoka. Radovi na Maloj glavi ne samo što su bili najveći po opsegu, nego je to bilo i najveće ulaganje u našoj općini i na cijelom otoku Ugljanu. Priča koju smo započeli prije gotovo deset godina napokon je gotova. Tek kad tvrđava sv. Mihovila dobije novu vizuru bez odašiljača, mogu početi razgovori o cjelovitoj obnovi, namjeni i iznosu koji će biti potreban za taj veliki zahvat – rekao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Foto: Zadarska županija

Zadarski župan Božidar Longin podsjetio je na značenje odašiljača na Sv. Mihovilu u Domovinskom ratu kada je bio metom neprijateljskog granatiranja.

– Tehničari koji su tada riskirali život održavajući odašiljač i zaista su junački odradili svoju zadaću. Tvrđavu sv. Mihovila, nakon slavne prošlosti, sada čeka vrlo svijetla budućnost. Revitalizacija tvrđave doprinijet će održivom gospodarskom razvoju, promociji kulturne baštine te razvoju kulturnog i aktivnog turizma. Sve to ovom projektu daje iznimnu važnost kako za Općinu Preko, tako i za ostale općine na Ugljanu i susjednom Pašmanu, ali i Zadarsku županiju u cjelini – istaknuo je Longin.

Stankovci Osnovana Turistička zajednica Ravnih kotara

Radovi na novom odašiljaču počeli su u ožujku 2018. Prema najavi iz OIV-a, pokraj novog antenskog stupa trebao bi se izgraditi i vidikovac za posjetitelje.

– Na odašiljaču su instalirani uređaji i oprema koji se koriste za odašiljanje radijskih i televizijskih programa, što će zasigurno doprinijeti poboljšanju prijema signala u zadarskoj regiji, ali i drugih službi koje se bave telekomunikacijama. On će cijelom zadarskom kraju dati kvalitetniji prijem radijskih i telekomunikacijskih usluga, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, posebice turizma. Toranj se sastoji od čelične konstrukcije težine oko 180 tona, postavljen je u temeljima 10x10 metara u koje je ugrađeno više od 1500 tona betona – kazao je direktor Odašiljača i veza Mate Botica te čestitao svim zaposlenicima 93 godišnjicu postojanja tvrtke.

Antenski stup na brdu iznad Preka visok 85 metara najveće je investicijsko ulaganje OIV-a u posljednjih desetak godina.

Foto: Zadarska županija

Odgovorna uloga

– Ovom investicijom tvrtka Odašiljači i veze pokazuje poslovnu konkurentnost, učinkovitost, inovativnost te gospodarsku i društvenu odgovornost za svoju ulogu u specifičnom okruženju kakvo su naši otoci. Reanimacijom gospodarskog života može se reanimirati život nacije, a investicije i imovina su i temelj i klica života. Neka ovi postulati vrijede i za sve gospodarske subjekte, posebice one od posebnog interesa RH – poručio je ministar Marić koji je rezanjem vrpce pustio u rad novi odašiljač. 

Dan vatrogastva Zadarski vatrogasci spremni su za sve situacije