Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U Zadru održan 15. međunarodni stručni skup „Naš pogled u budućnost“

‘U posljednjih 10 godina broj zaposlenih osoba s invaliditetom stalno raste’

Foto: Zadarska županija
Prihvatiti različitost i potaknuti svakoga da iskoristi svoje sposobnosti do maksimuma zadaća je koja nema alternativu, rekao je pročelnik Maruna

Dvodnevni Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom pod nazivom „Naš pogled u budućnost“, koji se već 15. godinu održava u Zadru, svim sudionicima pruža priliku razmjene iskustva i dobre prakse te znanja na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i priliku za evaluiranje učinjenog u proteklom razdoblju.

Dan otvorenih vrata održan je uz slogan - Zadra Nova za vas dan europe Održan Dan otvorenih vrata agencije ZADRA NOVA

Organizatori su Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske-OSVIT i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uz suorganizaciju Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Grada Zadra, Grada Zagreba, BBRZ-a, Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Auditora.

Što duže ih zadržati na poslu

Na otvaranju skupa ravnateljica Zavoda za vještačenje Damira Benc rekla je da se u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj bilježe značajni pomaci na području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom te da je tome pridonijela cjelovita zakonska regulativa koja je temelj za razvoj ovog sustava.

– Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji s ustanovama iz svoje nadležnosti kontinuirano provodi niz mjera i aktivnosti s ciljem integracije osoba s invaliditetom na tržište rada. Tu su mjere za održivi razvoj sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te za održivi razvoj zaštitnih i integrativnih radionica – rekla je Benc dodavši da je zajednički cilj poslodavcima osigurati zaposlenika sukladno njegovim potrebama, iskoristiti svu preostalu radnu sposobnost osoba s invaliditetom, te osigurati takve uvjete da se osobe s invaliditetom mogu zadržati što dulje u svijetu rada.

Obilježen Dan općine Bibinje, župan Longin poručio: ‘Radimo na premještanju pruge iz mjesta’

Na otvaranju skupa moglo se čuti i to da su osobe s invaliditetom najmanje na bolovanju, a ravnatelj HZZ-a Ante Lončar naglasio je kako se u zadnjih 10 godina stalno bilježi porast zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U ime Grada Zadra obratila se zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać koja je rekla da će Grad Zadar i dalje preko svojih stručnih službi podržavati rad ovoga skupa, a u ime Zadarske županije pročelnik za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna istaknuvši da Zadarska županija u okviru svojih nadležnosti te svojim aktivnostima i sufinanciranjem pruža potporu radu niza udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom.

Potpisan Ugovor s izvođačem radova za gradnju Dnevne bolnice Nove bolnice omogućit će bolju uslugu, ali i smanjiti liste čekanja te troškove

– Činjenica je da je svaka, pa i mala pomoć osobama s invaliditetom više nego dobrodošla. Naše društvo mora biti socijalno osjetljivo jer jedino na taj način možemo reći da je to društvo zdravo. Prihvatiti različitost i potaknuti svakoga da iskoristi svoje sposobnosti do maksimuma zadaća je koja nema alternativu – rekao je pročelnik Maruna.

Pozitivne zakonske promjene

Saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO Ljubica Lukačić rekla je da je dosad puno učinjeno u promjeni zakonske regulative u zapošljavanju osoba s invaliditetom, posebno u dijelu Zakona o socijalnoj skrbi u kojem zaposlene osobe s invaliditetom i dalje mogu ostvarivati pravo na invalidninu.

Župan Longin ugostio predstavnike partnerskih regija Zadarske županije S Mađarima i Česima o suradnji u prometu, turizmu...