Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
OŠ Vladimira Nazora Škabrnja

Zgrada sagrađena 1971. u čijim klupama sjedi 200 učenika kreće u temeljitu obnovu

Foto: Zadarska županija
Škola u Pagu je dovršena, obnova gimnazije u Perivoju V. Nazora je u tijeku, a OŠ u Gračacu je pred potpisivanjem ugovora, istaknuo je župan još neke projekte

U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije potpisan je ugovor o građenju između Osnovne škole Vladimira Nazora Škabrnja i tvrtke Jukić-Dam d. o. o. za energetsku obnovu ove školske zgrade sagrađene 1971. godine. Ukupna vrijednost radova iznosi 2,543.788,13 kuna s PDV-om.

Dan učinkovitosti Za energetsku obnovu više od 206 milijuna kuna

Iz EU odobreno 35% novca

– Veseli me da smo ovdje kako bismo svjedočili početku ostvarenja još jednog od četiriju projekata energetske obnove zgrada škola kojima je Zadarska županija osnivač. Školska zgrada u Pagu dovršena je, obnova zgrade gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora je u tijeku, a OŠ u Gračacu je pred potpisivanjem ugovora. Zadarska županija, ne samo zato što smo osnivači što znači zakonsku obvezu, već prije svega zato što smatramo da je skrb o našim najmlađima jedna od naših najvažnijih zadaća, intenzivno radi na stvaranju jednakih uvjeta za školovanje za sve naše učenike. Stava smo da je ulaganje u obrazovanje najisplativije ulaganje jer znanje je jedini kapital koji se ne može otuđiti – rekao je u uvodnom obraćanju župan Božidar Longin.

Istaknuo je kako je energetska obnova školskih zgrada svakako hvalevrijedna aktivnost, osobito zato što se 35% sredstava ostvaruje iz fondova EU.

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja emisije štetnih plinova Završena energetska obnova Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik vrijedna 3 milijuna kuna Dobroslavić: Ovo je dobar primjer iskorištavanja europskih sredstava!

Ravnatelj OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje Marin Pavičić zahvalio je Zadarskoj županiji koja je prepoznala potrebu škole za temeljnom obnovom, Fondu za regionalni razvoj i Razvojnoj agenciji Zadra Nova koja ih prati kroz projekt.

Sretna škola plave ekonomije

– Našu školu trenutačno pohađa 200 učenika i imamo 35 djelatnika. Ovom obnovom poboljšat ćemo standard u objektu i uštedjeti na ukupnoj energiji do 50 posto na godišnjoj razini, a ovaj se projekt uklapa i u školski projekt Sretna škola plave ekonomije u sklopu kojeg se na školi postavljaju solarni paneli – rekao je ravnatelj Pavičić.

U sklopu radova provodit će se sljedeće mjere energetske učinkovitosti – ugradnja toplinske izolacije vanjskih zidova i poda prema vanjskom prostoru, ugradnja toplinske izolacije stropa prema tavanu, ugradnja toplinske i hidroizolacije krovova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, modernizacija unutarnje rasvjete te ugradnja termostatskih ventila, što će rezultirati uštedom energije za grijanje 50,01% u odnosu na postojeće stanje.

U Pleternici nakon niza godina ostvaren suficit u proračunu Sagradit ćemo i postaviti nova dječja igrališta u našim naseljima i tako razveseliti naše mališane