Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Županijski dani

Longin: Posebni smo jer na našoj biciklijadi voze i obitelji s djecom

Biciklijada od Branimira do Branimira
Foto: Željko Mršić/PIXSELL/ILUSTRACIJA
U zabavnom dijelu programa sudionike očekuju bogate nagradne igre, a u Ninu će se moći okrijepiti i uz topli obrok

Kao i uvijek dosad, već su u veljači počele pripreme za održavanje Županijskih dana koji se odvijaju tijekom travnja. Već deset godina Županijski dani počinju obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja najmasovnijom lokalnom biciklijadom u Hrvatskoj “Od Branimira do Branimira” Zadar – Nin – Zadar.

Kuća poduzetništva Prvi biogradski poduzetnički inkubator Kuća poduzetništva izgradit će se do ljeta 2019. godine

Deseta biciklijada, koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu i natrag, održat će se 8. travnja od 11 do 14 sati, a okupit će profesionalce i amatere, ali i turiste. Biciklijada je dio programa Plana za zdravlje Zadarske županije, a svrha joj je poticanje zdravog načina života.

Prijave do 7. travnja

– Ovime potičemo na kretanje pješačenjem ili biciklizmom jer je sjedilački način života sve učestaliji, posebno kod mladih. Odličan je podatak da iz godine u godinu broj sudionika biciklijade raste, ove godine očekujemo više od tisuću sudionika. Za usporedbu, prije deset godina kad je krenula ova javno-zdravstvena aktivnost bilo je stotinjak biciklista – istaknuo je Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije.

Prijave počinju 19. ožujka i trajat će do 7. travnja. Svi zainteresirani moći će se prijaviti online na web-stranicama Calimero sporta (www.calimero-sport.hr), Biciklističkog kluba Zadar (www.bk.zadar.hr) i Zavoda za javno zdravstvo (www.zjz.hr). Tijekom biciklijade osigurani su siguran nadzor i tehnička pomoć djelatnika Calimero Sporta, ali je ipak važno da svi sudionici dođu na biciklijadu s ispravnim biciklom, po mogućnosti servisiranim. Sponzori biciklijade omogućili su svim biciklistima sudjelovanje u bogatim nagradnim igrama, a u Ninu ih čeka topli obrok koji će pripremati kulinarski tim predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim.

Posjet Starigradu Radni posjet općini Starigrad Županu otkrili planove razvoja, ali i izazove s kojima se susreću

– Naša se biciklijada od ostalih razlikuje upravo po dolasku obitelji s djecom na našu manifestaciju, po prepoznatljivosti i nazivu te po sponzorima koji su s nama svih ovih godina, ali i po nagovještaju ljepših dana koji nas češće mame van. Tu je i promocija biciklističke staze, ali i sjajan spoj partnerstva s policijom koja svojim aktivnostima pridonosi promociji sprečavanja nasilja u zajednici, odnosno na cestama i kulturi ponašanja na cesti – rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Studenti sportaši

Ove godine u realizaciji biciklijade, čiji su organizatori Zadarska županija i grad Nin, a suorganizatori PU zadarska, Zavod za javno zdravstvo, Biciklistički klub Zadar, TZ grada Nina i Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru, pridonijet će studenti sportaši te brojni sportski klubovi.

Istodobno s biciklijadom održat će se i tradicionalna akcija pješačenja “1000 koraka kroz 1000 ulica” u organizaciji Udruge za rekreaciju žena “Relax”.

Zadarski župan Božidar Longin Sa 7. sjednice kolegija župana Za Centar novih tehnologija 20 milijuna kn