Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
prijedlog novih statističkih regija

Longin: Trenutačno je to logično i pravedno rješenje

1/2
Foto: Zadarska županija
Jadranska Hrvatska ponovno bi postala jedna statistička regija, a u njoj bi i dalje bila i Zadarska županija

Zbog prijedloga nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Hrvatskoj, premijer Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednicima nadležnih saborskih odbora. Premijer je pojasnio kako je Vlada u procesu razmatranja novog prijedloga podjele prostornih jedinica.

Na temelju stručnih procjena i u raspravi s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave treba donijeti odluku kako će buduće NUTS 2 regije izgledati. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac prezentirala je devet varijanti koje su izrađene na temelju ekonomskih i statističkih pokazatelja.

Program se provodio sedam dana u novoobnovljenom Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana Održana druga Zimska škola tehničke kulture Longin: Umjesto spavanja i igrica, vi ste odabrali učenje

– Ciljevi nove podjele na NUTS 2 regije su omogućiti najveći mogući stupanj povoljnosti dodjele regionalnih potpora, formirati što homogenije regije u pogledu razvijenosti te ostvariti što povoljnije uvjete nacionalnog sufinanciranja projekata – kazala je ministrica Žalac.

Odlučivat će se između dvije varijante, obje podrazumijevaju četiri regije u kojima je i Grad Zagreb izdvojena regija, a razlika je u tome što središnja Hrvatska u jednoj udružuje svoje snage sa sjevernom Hrvatskom, a u drugoj se priklanja istočnoj Hrvatskoj, dok bi Jadranska Hrvatska ponovno bila jedna statistička regija.

Biograd na Moru Biogradski Komunalac pokrenuo projekt sanacije Digitalne robotske kamere snimaju kanalizacijske cijevi

Zadarski župan Božidar Longin iskazao je zadovoljstvo ovakvom odlukom.

– Vlada je pokazala partnerski odnos s regionalnom i lokalnom samoupravom. Zadarska županija bi i po novom prijedlogu bila dio statističke regije Jadranska Hrvatska, što je trenutačno logično i pravedno rješenje – rekao je župan Longin.