Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Dodijeljene nove subvencije poljoprivrednicima

Marin će novac uložiti u mini siranu, a prije dvije godine od potpora je kupio magarce

1/3
Foto: Šibensko-kninska županija
Želja mi je da vas sve upoznam i doznam o vašim uspjesima, planovima i problemima, kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk

– Za provedbu Programa potpora poljoprivredi za 2019. godinu Šibensko-kninska županija osigurala je 1,3 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena za subvencije poljoprivrednika i udruga koje provode poljoprivredne aktivnosti ili programe. Nedavno je završen drugi krug, u kojem je odobreno 59 zahtjeva poljoprivrednika za što je izdvojeno 466.816,73 kune, istakli su iz Šibensko-kninske županije te dodali da su među subvencioniranim poljoprivrednicima 24 zahtjeva koje su podnijeli mladi poljoprivrednici, dva obrta, dva trgovačka društva, dvije zadruge i 29 zahtjeva poljoprivrednika po ostalim mjerama programa.

Župan obišao cestu u Širitovcima i radove na rotoru u Dubravicama Odsad sigurnije do Roškog slapa po obnovljenoj i proširenoj prometnici

Sufinanciranje do 50 posto

Sredstva po ovim odobrenim zahtjevima su, kako se navodi, uložena u kupnju 149 ovaca i koza, 8 junica i jednog bika pasmine buša, 12 pčelinjih zajednica, obnovu dvije štale, dva ispusta za stoku, nabavu opreme za mužnju krava, sufinancirana je nabava sadnica vinove loze i voća, priprema terena za podizanje novog ekološkog nasada maslina, oprema za navodnjavanje, nabava plastenika, tunela i oprema za proizvodnju mikro povrća, osiguranje stoke i trajnih nasada.

– Sufinanciranje je bilo do 50% opravdanih sredstava ovisno o mjerama. Od ukupno navedenih sredstava 152 tisuće kuna izdvojeno je za sektor stočarstva, 140 tisuća kuna za preradu i nabavu opreme za vinarstvo i maslinarstvo, a ostatak za povrtlarstvo, mehanizaciju, navodnjavanje i osiguranje – istaknuli su iz Šibensko-kninske županije.

– Želja mi je da vas sve upoznam i doznam o vašim uspjesima, planovima i problemima – kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli subvencija s poljoprivrednicima te im poželio ustrajnost i uspjeh u daljnjem radu.

Kreće opsežna rekonstrukcija u Šibeniku Obnavlja se cijela Ulica kralja Zvonimira i Gradska vijećnica

– Dobili smo certifikat za proizvodnju i prodaju sira te planiramo uređenje mini sirane i kušaonice sira, sve u sklopu obiteljskog gospodarstva gdje bih se bavio seoskim turizmom – kazao je Marin Franjić, vlasnik OPG-a iz Gradca koji je, kako navode iz Županije, dobio sredstva za ostvarena ulaganja u mljekarstvo i proizvodnju sira te nabavljenu poljoprivredne mehanizacije. Prije dvije godine Marin je, kako se ističe, sredstvima potpore kupio magarce i proizvodi magareće mlijeko. Svoje blago proširio je pak s 13 koza, pet mliječnih krava pasmine jersey te osam teladi-junica-krava u sustavu krava-tele.

Mlada i poduzetna obitelj Vrljević iz Radonića bavi se tovom pilića i govedarstvom, stalno ulažu u gospodarstvo, a imanje im je primjer za pokazati. Na svojih 39 hektara imaju 25 grla goveda, a godišnje proizvedu 1500 komada brojlera i 250 komada koka nesilica, kazali su iz Šibensko-kninske županije.

– Subvencije nam mnogo znače i cilj nam je za budućnost da sve svedemo pod jedan krov i da na svom gospodarstvu imamo kompletnu uslugu – od polja do stola – poručila je pak Sandra Vrljević, a među potpisnicima dodijeljenih subvencija je, kako se navodi, i OPG Josipa Vatavuka iz Karalića koji je već 10 godina u ovoj branši. Na svojih 5,5 hektara čuva, navodi se, 107 grla ovce pramenke, a ovogodišnjom subvencijom nabavit će još četrdesetak ovaca.

Potpisan ugovor Bespovratna sredstva za „Ćakule o zdravlju“

Olakšan rad

Iz stočarstva u vinski sektor prešao je mladi vinar Andro Rak koji je već tri godine nositelj gospodarstva s oko 3 ha vinograda pod autohtonim sortama i zajedno s obitelji vodi vinariju i kušaonicu u Rakovu Selu. Andro je uključen i u mnoge eno-gastro projekte. Anka Đidara u svoj OPG nabavlja 11 koza i proširuje stado i planira povećati proizvodnju. Poduzetna Anka je i izvrsna sirarica s brojnim priznanjima te joj je župan Goran Pauk ovom prigodom uručio knjigu „Proizvodnja ovčjih i kozjih sireva”, istaknuli su iz Šibensko-kninske županije te zaključili da su poljoprivrednici Šibensko-kninske županije zahvalili županu i pročelnici županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Višnji Marasović na podršci koju im Županija 
pruža, a koja im uvelike olakšava rad.

Vlasnik kuća je država, a mjesečna najamnina iznosi 1 kunu Šibensko-kninska županija U općini Kistanje šest obitelji dobilo krov nad glavom