Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Počeo je 13. DOKUart, međunarodni festival profesionalnog dokumentarnog filma

Među 13 filmova i “Srbenka”, kandidat za europski Oscar

Gledanje filma u bazenu
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
DOKUart tradicionalno gostuje i na selu. Ovaj put u Općini Berek s rumunjskim filmom “Kupus, krumpir i ostali demoni”

DOKUart, 13. festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se svake godine održava u Bjelovaru, službeno je počeo 6. listopada, a trajat će sve do petka, 12. listopada. Naime, nakon filmske projekcije u Maglenči pod zvijezdama te neobične i uspješno provedene ideje gledanja filma u Gradskom bazenu kao najave za 13. DOKUart, gledatelji su napokon dočekali početak. Bit će prikazano 13 filmova iz sedam zemalja. U glavnom programu bit će prikazano 11 domaćih i inozemnih filmova, po izboru selektorice Rade Šešić te još dva naslova namijenjena posebnim projekcijama za učenike srednjih škola te gledatelje posebnog programa DOKUart na selu.

Dan grada Tradicionalno okupljanje u povodu Dana grada Bjelovara Na okupu bivše i sadašnje vodstvo Grada, počasni građani Bjelovara...

Na otvorenju “La Chana”

Uz film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, ovogodišnji kandidat za europski Oscar, na programu festivala je i 6 hrvatskih premijera. Otvara ga jedna od njih, španjolski film “La Chana” Lucije Stojević, Hrvatice koja od svoje sedme godine živi u Španjolskoj. Među više od 20 nagrada koje je osvojio, film je dobio i nagradu publike na najvećem festivalu dokumentarnog filma u svijetu IDFA u Amsterdamu. Premijerno će biti prikazani i indijski film “Tunqrus”, austrijski “Djeca”, dva nizozemska “Slušaj” i “Leno i ribica” te njemački film “Sibirska ljubav”. Festival ima i bogat popratni program. Osim posebnih projekcija u malom, intimnom kinu DOKUbus, kao i projekcija u alternativnim prostorima, uoči, za vrijeme i nakon festivala, DOKUart tradicionalno gostuje i na selu. Ovaj put u Općini Berek s rumunjskim filmom “Kupus, krumpir i ostali demoni”.

Po završetku festivala dio programa prikazat će se u HFS-ovu kinu Tuškanac u Zagrebu.

Re:Think Re: Think festival u Sisku Grafiti sa ženskim potpisom

Nagrade i za osnovnoškolce

Dio festivala je i Mali DOKUart, koji već 11. godinu nagrađuje dokumentarne filmove osnovnoškolaca, DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, predavanja uglednih dokumentarista, projekcije za bjelovarske osnovce i srednjoškolce.

Nedavno su, pod stručnim vodstvom redatelja Đure Gavrana, bjelovarski osnovnoškolci pohađali radionicu osnova dokumentarnog filma. Radionica je zamišljena kao priprema za naprednu DOKUradionicu koja će se održati upravo za vrijeme 13. DOKUarta. Koliko je DOKUart važna i posjećena manifestacija, govore brojke. Tako je u 12 godina prikazano 170 filmova iz 25 zemalja i 30 hrvatskih premijera, a filmove je pogledalo gotovo 16.000 posjetitelja. 

Učenici u Bjelovaru mogli bi iduće godine imati besplatne udžbenike Pripreme za školu Čazma i Bjelovar pomažu roditeljima učenika Izložba fotografija Mahatma Ghandi Gradski muzej Bjelovar Izložba o ikoni mira – Mahatmi Gandhiju