Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Boao forum for Asia – azijski Davos

Među svjetskom poslovnom elitom i Zadarska županija

Zadarska županija u Kini
Foto: Zadarska županija
Učinjeni su preduvjeti za još bolju suradnju RH i Kine, a Zadarska je županija jedan od predvodnika tih odnosa – drži veleposlanik Koharović

Nakon potpisivanja povelje prijateljstva s regijom Hainan zadarska je delegacija sudjelovala na poslovnom summitu ASEAN u Boaou, poslovnom središtu spomenute regije. Župan Božidar Longin bio je jedan od izlagača na panelu o razvoju kruzerskog turizma i suradnji na Pomorskom putu svile. Predstavio je novu zadarsku luku Gaženica i njezine potencijale, pogotovo u smjeru buduće matične luke. Možda je još i važnije da je Luka Zadar od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa “Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća”.

Božidar Longin u Kini Daleki istok Longin: Izravni letovi između 
Zadra i Kine bili bi dobri za županiju, ali i za kineske turiste

– Prezentirali smo turističke adute naše županije, od kojih je Gaženica zasigurno jedan od najvećih. Panelu su, između ostalih, nazočili predstavnici država, ali i najvećih kruzerskih kompanija koji su bili vrlo zadovoljni svime što su čuli od nas. Pogotovo najavom da je zgrada putničkog terminala u Gaženici dovršena. Naravno da je putnički promet samo jedna od komponenti nove zadarske luke, a puno očekujemo i od razvoja teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala – rekao je župan Longin.

Zadarsko je izaslanstvo sudjelovalo i na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se naziva i azijskim Davosom. Riječ je o godišnjoj poslovnoj konferenciji koja okuplja vođe država, političare i gospodarstvenike iz Azije, ali i s drugih kontinenata. Kreiran je po uzoru na Svjetski gospodarski forum, a sastoji se od niza panela i sastanaka na visokoj razini.

Partneri i dvije članice EU

Ove godine, na 16. izdanju Boao foruma, kao države partneri sudjeluju i dvije članice EU, Austrija i Nizozemska. Austrijsko izaslanstvo predvode predsjednik Vlade Sebastian Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen, a nizozemsku delegaciju s više od 200 poduzetnika vodi premijer Mark Rutte.

Tu su i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres te ravnateljica MMF-a Christine Lagarde. Zanimljivo je da su u dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama od Europljana bili zastupljeni samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska. Veliko priznanje i za hrvatsku diplomaciju.

– Velika je stvar biti dio Boao foruma na koji dolaze najvažniji poslovni ljudi svijeta, a uz to ostvariti prijateljstvo s regijom poput Hainana. Napravljeni su dobri preduvjeti za još bolju suradnju Hrvatske i Kine, a Zadarska županija sada je jedan od predvodnika tih odnosa – ustvrdio je hrvatski veleposlanik u NR Kini Nebojša Koharović.

Sveti Filip i Jakov Sveti Filip i Jakov Igralište ‘Kod Bunara’ dobit će reflektore, gumenu podnu 
podlogu, PVC sjedalice

Veći dolazak turista iz Kine

Župan Longin tijekom foruma imao je nekoliko intervjua za tamošnje medije, a regionalna televizija Hainan TV, uz razgovor sa županom, emitirala je i reportažu o Zadarskoj županiji. Budući da svake godine više od 150 milijuna Kineza putuje u inozemstvo, ovako zapažen nastup izaslanstva Zadarske županije trebao bi pridonijeti još većem dolasku kineskih turista na Jadran. Kinezi su ujedno poznati kao iznimno dobri potrošači.

Hainan – turistički biser Kine     

Hainan je najjužnija i površinom najmanja kineska pokrajina 
koja se smatra turističkim biserom najmnogoljudnije

zemlje svijeta. Diči se tropskim plažama, vegetacijom i vrhunskom kvalitetom zraka, a kineska vlada posljednjih godina potiče razvoj luksuznog medicinskog turizma s naglaskom na tradicionalnu kinesku 
 medicinu.

Jedna je od kineskih pokrajina s ubrzanim razvojem, koji potiče službeni Peking sa svrhom da se nadmaše najpoznatija turistička odredišta u jugoistočnoj Aziji.

Povratak na veliku scenu Ban Ki-Moona     

Bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon izabran je za novog predsjednika Upravnog odbora Boao foruma za Aziju, na kojem je sudjelovala i Zadarska županija.

Kinezi očito žele osnažiti najvažniji azijski gospodarski forum i proširiti ga na druge kontinente, pa su se među novim članovima upravnog odbora našli bivši ministar trgovine Sjedinjenih Američkih Država Carlos Gutierrez, Oh-Hyun Kwon, predsjednik uprave tvrtke Samsung Electronics, bivši premijer Rusije i predsjednik Gazproma Viktor Zubkov i Romano Prodi, bivši predsjednik Europske komisije i nekadašnji premijer Italije.

Zadar u ponedjeljak, 16. travnja Zadarska županija obilježava 25 godina svog postojanja