Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Predstavnici hrvatskih turističkih agencija u studijskom posjetu

Međimurje velikim koracima ulazi u tzv. baštinski turizam

Foto: Međimurska županija
Završetak najvrednijeg projekta u kulturnoj baštini događa se na 400. godišnjicu rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnicu pogibije

– Turizam se ne događa sam od sebe, iza svakog gosta stoji veliki posao i trud turističkih djelatnika. Međimurska županija stvorila je odličnu predradnju za dovođenje turista, kontinuirano ulaže u turističke infrastukturne i smještajne objekte, a to je ono što turistička destinacija treba imati – rekao je predsjednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske gospodarske komore Boris Žgomba za studijskog posjeta predstavnika hrvatskih turističkih agencija koji su stigli u Međimurje kako bi se upoznali s novim turističkim sadržajima te prirodnom i kulturnom baštinom županije.

Županijska Turistička zajednica predstavila je svoj novi vizualni identitet Nekadašnji čuvari granice danas su čuvari prirode, baštine i okusa

Najatraktivnije destinacije

Predstavljen im je projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine "Riznica Međimurja", izvedbeno najzahtjevniji i financijski najvredniji projekt koji Međimurska županija provodi. Predstavljene su im i najatraktivnije međimurske destinacije poput Centra za posjetitelje "Ekomuzej Međimurje malo", adrenalinskog parka Accredo centar, Centra za posjetitelje "Med dvemi vodami", Mlinarovog grunta i vinskog kampa OPG-a Hažić. Dobrodošlicu u Međimursku županiju poželjela im je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec. Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, rekao je kako županija velikim korakom korača u potpuno novo područje turizma, područje baštinskog turizma.

– Prije nekoliko mjeseci otvorili smo Centar za posjetitelje "Ekomuzej Međimurje malo", koji je inovativni koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine. Uskoro očekujemo i otvorenje Muzeja nematerijalne baštine "Riznica Međimurja", za koji sam uvjeren da će se čuti diljem Hrvatske, ali i šire – istaknuo je Grula.

Županije obrtnicima sufinancira nastupe na sajmovima Najbolji omjer radnoaktivnih osoba i umirovljenika u državi

Međimurje na turističkoj karti

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, rekao je kako dobar smjer kojim ide turizam u Međimurskoj županiji prepoznat.

– Uspoređujući brojke dolazaka turista u 2019. i 2021. Međimurska županija u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila je 84 posto dolazaka iz 2019. te je jedina županija koja je ostvarila takve rezultate. To je veliki uspjeh na kojem vam čestitam – istaknuo je Fain. O važnoj ulozi Međimurja u hrvatskoj i europskoj povijesti govorio je župan Matija Posavec.

ZRINSKA GARDA ČAKOVEC NAJAVLJUJE SVEČANOST 4. LIPNJA 400. godišnjica rođenja Petra Zrinskog

– Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Zrinski uskoro će otvoriti vrata svim posjetiteljima na povijesnoj lokaciji na kojoj će se prezentirati kulturna baština Međimurja. Završetak najvrednijeg projekta u kulturnoj baštini Međimurja događa se na 400. godišnjicu rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnicu junačke pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – naglasio je i najavio skoro otvorenje Muzeja nematerijalne baštine koji će biti veliki doprinos u razvoju turizma u Hrvatskoj.

– Ovo je početak jedne priče gdje želimo Međimurje i Hrvatsku staviti na turističku kartu svijeta – zaključio je.