Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Veleposlanik Izraela u posjetu gradu Požegi

Mor zahvalio na očuvanom i obnovljenom židovskom groblju i poručio: To je pozitivan znak

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Za nastanak Židovskog groblja u Požegi zaslužan je Mojsije Rosenberg, prvi Židov koji se trajno doselio u Požegu

Izraelski veleposlanik Ilan Mor posjetio je Požegu, gdje ga je primio gradonačelnik Darko Puljašić. Veleposlanik i gradonačelnik tom su prigodom obišli požeški Gradski muzej i razgledali izložbu “Korak ispred vremena, Atelier Wollner”, koja predstavlja dragocjeno fotografsko stvaralaštvo prve požeške fotografkinje, Židovke Cecilije Wollner. Atelier Wollner osnovala je židovska fotografkinja Cecilia Wollner i bio je prvi fotografski atelijer u Požegi. Gradonačelnik Puljašić naglasio je kako su Židovi unaprijedili požešku kulturu i sve ono čime su se bavili u tom gradu.

Tradicionalna manifestacija “Zlatne grive Zlatne doline” Šampionsko grlo je kobila Šara

Razgovor o suradnji

– Posebna mi je čast i zadovoljstvo što mogu ugostiti našega dragog gosta, veleposlanika države Izrael. Bila je to prilika za razgovor o suradnji, mogućnostima daljnjeg povezivanja u područjima gospodarstva, kulture i turizma, kao i planovima za razvoj prijateljskih veza. Naravno, razgovarali smo i o agrokulturi, navodnjavanju i iskustvima koje Izrael ima u tom području, u kojem su prvi u svijetu – rekao je Puljašić.

Zadovoljstvo susretom izrazio je i veleposlanik Mor, kojemu je ovo bio prvi dolazak u Požegu. Puljašić i Mor zajedno su razgledali uređeno Židovsko groblje na koje su u Požegi posebno ponosni i koje ih podsjeća kako iz povijesti treba učiti.

Visoka 13 metara U dvorištu škole umjetna stijena za sportsko penjanje

– Uime Židovske zajednice u Hrvatskoj zahvalan sam Gradu Požegi i gradonačelniku za sve što su poduzeli kako bi se očuvalo i obnovilo staro židovske groblje. To je pozitivan znak da grad i njegovi stanovnici ne žele zaboraviti svoje korijene jer su Židovi bili dio povijesti požeške zajednice. Pozvao sam gradonačelnika da posjeti Izrael jer postoje različite mogućnosti za uspostavu suradnje. Ponajprije se to odnosi na gospodarske i trgovinske mogućnosti jer Izrael ima mnogo toga ponuditi, a mi smo otvoreni za suradnju – rekao je Mor.

Bila je to prilika i za obilazak Židovskog groblja zajedno s mons. dr. Antunom Škvorčevićem, požeškim biskupom. Naime, Židovsko groblje u Požegi jedini je očuvani trag postojanja nekad razmjerno velike židovske zajednice.

Kulturno dobro

Za nastanak Židovskog groblja u Požegi zaslužan je Mojsije Rosenberg, prvi Židov koji se trajno doselio u Požegu. Točnu godinu osnutka groblja teško je odrediti, a u pojedinim povijesnim izvorima stoji da je riječ o 1840. godini. Groblje je temeljito obnovljeno, uređeno te upisano u Registar kulturnih dobara RH 2005. godine zahvaljujući naporima Konzervatorskog odjela u Požegi i Grada Požege. 

POŽEGA U Tehničkoj školi svečano je otvoren Praktikum za automehaniku i autoelektriku