Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
GRADSKI MUZEJ KARLOVAC

Na Dubovcu izložba o tradicijskom ruhu

Foto: Gradski muzej Karlovac
Izložba se može razgledati svakim danom osim ponedjeljkom od 10 do 18 sati

Gradski muzej Karlovac otvorio je na starom gradu Dubovcu gostujuću izložbu “Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu” Posudionice i radionice narodnih nošnji Kulturnog centra Travno.

Karlovački akvarij kao idealan odabir za obiteljski odmor Aquatika u Karlovcu jedna je od prvih atrakcija u Hrvatskoj koja je od Ministarstva turizma dobila nacionalnu oznaku sigurnosti Safe stay in Croatia

Stari grad Dubovac jedan je od najljepših i najbolje očuvanih spomenika feudalnoga graditeljstva Hrvatske, najstariji karlovački spomenik i zaštićeno kulturno dobro, a od 15. do 16. stoljeća bio je u vlasništvu najpoznatijih hrvatskih plemićkih obitelji – Frankopana i Zrinskih. Čini se neobičnim povezati gradnju ceste s dizajnom narodnih nošnji, no razvojem povijesnih cesta Karoline i Lujzijane potaknuta je trgovačka povezanost te protok sirovina i materijala što je utjecalo na razvitak tehnika i krojeva nošnji.

Ova atraktivna izložba u sanjivom ambijentu utvrde prezentira tradicijsko ruho triju od četiri kulturna područja Hrvatske – sjevernu i sjeverozapadnu, gorsku te primorsku Hrvatsku. Posjetitelji mogu vidjeti žumberačke nošnje koje svjedoče o suživotu starosjedilačkog šokačkog i davno doseljenog vlaškog stanovništva, kao i oglavlje jalba iz Ozaljskog Pokuplja koje podsjeća na gotička oglavlja, a imalo je magijsku funkciju pri porodu.

PODUZETNIČKA ZONA IVANIĆ-GRAD JUG – ZONA 3 Završena gradnja ceste Josipa Kraša

Tradicijska tehnika izrade jalbe nalazi se na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine RH. Izložba se može razgledati svakim danom osim ponedjeljkom u radnom vremenu od 10 do 18 sati, a ostaje otvorena do 9. svibnja 2021.