Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U tijeku je manifestacija “Idemo na selo – Tjedan seoskog turizma Zagrebačke županije”

Na meniju samoborska salama, punjena purica – baš kako su ih radile naše bake

Foto: Zagrebačka županija
U projekt je uključeno 11 obiteljskih gospodarstava i ugostiteljskih objekata koji noćenje na selu, degustaciju vina te prodaju vlastitih proizvoda nude po 30 posto nižim cijenama

Na meniju su samoborska salama, punjena purica i svinjski kotleti, uz čašicu dobre domaće berbe. Počinak će, umjesto u otmjenom hotelu, biti u maloj drvenoj kući ukrašenoj cvijećem. Tako to izgleda kad se osoba želi malo odmoriti od grada i ode na selo gdje su u izobilju tradicionalni hrvatski recepti, baš kako su ga radile naše bake.

Županijski natječaj Za programe u kulturi više od 3,2 milijuna kuna

Put na selo dobar je za tijelo, nepce i dušu, zbog čega se, uz potporu Turističke zajednice Zagrebačke županije i same Županije, od danas do nedjelje organizira manifestacija “Idemo na selo – Tjedan seoskog turizma Zagrebačke županije”.

Kulinarske radionice

U projekt, kojem je cilj popularizirati seoski turizam i boravak na selu te promovirati domaće proizvode, uključeno je 11 obiteljskih gospodarstva i ugostiteljskih objekata koji noćenje na selu, degustaciju vina te prodaju vlastitih proizvoda nude po 30 posto nižim cijenama. Neka su od njih Seosko gospodarstvo Ciban iz Jastrebarskog, samoborska Etno kuća po Okićem, Vina Kos iz Svetog Ivana Zeline i Seljačko domaćinstvo Podžumberak iz Kostanjevca, koje će organizirati kulinarske radionice “Tradicionalna žumberačka kuhinja”.

– Ova manifestacija veliki je korak u pozicioniranju seoskog turizma Zagrebačke županije. Ovim projektom želimo naše proizvode približiti potencijalnim gostima i da ljudi dođu na naša gospodarstva i upoznaju se s našom proizvodnjom – rekao je Karlo Kos, sudionik manifestacije iz istoimenog OPG-a.

Biraju se najbolje fotografije sa županijskih manifestacija ‘Uhvatite’ nezaboravan trenutak, a najbolji će uživati u vikendu za dvoje

Želimo da se selo razvija

– Imamo najviše OPG-ova u Hrvatskoj upisanih u upisnik, 14.200, a svake godine Županija izdvaja i sredstva za pomoć poljoprivredi, vinarima i drugima, ove godine oko 20 milijuna kuna. I turizam se sve više razvija i vjerujemo u jaču sinergiju ta dva sektora, jer stalo nam je da se selo razvija i u njemu ostaju mladi, koji u tom spoju mogu vidjeti svoju budućnost – rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije zaključivši da je Županiji u interesu da se specifično, autohtono i domaće ponudi potencijalnim gostima. A njih je na prostoru Zagrebačke županije sve više. Prema riječima Ivane Alilović, direktorice TZZG-a, u prvih sedam mjeseci ove godine broj dolazaka turista porastao je 19%, a broj noćenja, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, 17%. 

Zagrebačka županija po prihodima poduzetnika druga u Hrvatskoj Na jesen kreće gradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za Airbus i Boeing Županija udrugama daje 90.000 kuna Pomoć pčelarima za proizvodnju kvalitetnog meda