Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Investicija od 9,6 milijuna kuna

Na obali Dunava kod Vukovara otvoreno pristanište Marina za privez čamaca

Foto: Branimir Bradarić
Pristanište se sastoji od vodnog prostora za vez plovila, pontona, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde

Poslije mjeseci priprema i radova na obali Dunava kod Vukovara otvoreno je Komunalno pristanište Marina koje je namijenjeno privezu čamaca i drugih plovila za sport i rekreaciju građana Vukovara i okolice. Pristanište se sastoji od vodnog prostora za vez plovila, pontona, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde.

Hotel Dunav Najavljena gradnja hotela vrijednoga 200 milijuna kuna Na mjestu “Dunava” niknut će hotel s četiri zvjezdice i 120 soba

Marinom će upravljati grad

– Marina je dugačka 250 metara i ima ukupno 140 vezova za plovila od kojih je 90 namijenjeno čamcima dužine do 6 metara dok je preostalih 50 vezova namijenjeno brodicama do 12 metara. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 9,6 milijuna kuna – rekao je ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović.

Najavio je i da se razmišlja o projektu gradnje lukobrana kod Marine koji bi privezana plovila štitio od naplavina i leda. Poslije otvaranja komunalnog pristaništa bit će potpisan i ugovor kojim će prijenos prava s Lučke uprave biti prebačen na Grad Vukovar koji će slijedom zakona upravljati Marinom. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je da će Marina desnoj obali Dunava kao i samome Vukovaru donijeti jedan ljepši i uređeniji izgled. Kazao je i da je ovo projekt od iznimne važnosti za Vukovar s obzirom na značaj Dunava za sve Vukovarce, ali i činjenicu da je lučica u središtu grada prenapučena. – Lučica u središtu grada ima premali kapacitet tako da su se čamci tiskali, a kako nije bilo dovoljno mjesta plovila je bilo i u Vuki, na Dunavu kao i na otoku. Gradnjom Marine taj problem je riješen, a planiramo obnoviti i urediti i zimsku lučicu koja bi bila namijenjena smještaju većih brodica čiji vlasnici to mogu i platiti – rekao je Penava.

Turizam u Vukovaru Biseru Dunava nagrada za najbolji smještaj u gradu

Poslije otvaranja komunalnog pristaništa ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je izgradnja Marine dogovorena još na sjednici Vlade RH u Vukovaru koja je održana u studenom 2016. godine.

– To je prvi takav realizirani projekt koji će donijeti dobro građanima koji će sada imati gdje privezati svoja plovila, provoditi slobodno vrijeme, baviti se sportom, ali i turistima i mnogim drugima. Bit će to u pravom smislu riječi multifunkcionalna luka – rekao je Butković.

Natječaj za obilaznicu

Najavio je i da će do kraja godine biti raspisan natječaj i za gradnju i uređenje vukovarske obilaznice. Riječ je o projektu vrijednome 200 milijuna kuna. Uskoro kreće i program gradnje lokalnih i nerazvrstanih cesta na području grada u što će biti uloženo 150 milijuna kuna. Najavio je i to da će uskoro biti odabrani i izvođači projekta izgradnje željezničke pruge Vukovar – Vinkovci u što će biti uloženo 600 milijuna kuna. Podsjetio je i na program obnove infrastrukture na području Vukovara, težak 1,4 milijardi kuna, koji će donijeti i niz novih projekata. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac kazala je da je gradnja Marine samo dio provedbe onoga što je dogovoreno na sjednici Vlade u Vukovaru. Najavila je i da će biti definirani projekti koji će biti i dio nacionalne razvojne strategije do 2030.

Sajam Vukovar na turističkom sajmu u Švicarskoj Moto grada “Vukovar – hrvatski biser na Dunavu”

– Na području Vukovara realizirani su ili su tijeku projekti vrijedni 854 milijuna kuna koji se financiraju iz fondova EU. Podignuli smo i proračun Fonda za obnovu i razvoj Vukovara za dodatnih 20 milijuna kuna. U pripremi su i projekti koji će biti realizirani kroz Intervencijski plan koji ima fond od 170 milijuna kuna – rekla je Žalac.