Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U samom vrhu u Hrvatskoj po sredstvima povučenim iz fondova EU

“Na svaku kunu izvornog proračuna dolazi još 15 kuna iz EU”

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Muzej i Trg bećarca u Pleternici sagrađen je, između ostalog, i uz pomoć novca iz Europske unije

Kada je riječ o gradovima u Hrvatskoj koji su najbolje iskoristili sredstva iz fondova EU, Pleternica po mnogo čemu prednjači i može biti primjer ostalim gradovima u državi. U prilog tome ide i službeni podatak prema kojemu je sa 4,41 posto povučenoga novca iz fondova EU u prošloj godini Pleternica treći grad u Hrvatskoj po visini tog iznosa.

Nakon godina čekanja Radovi na izgradnji igrališta u naselju Bilice

Provode 22 projekta

U isto vrijeme Pleternica je drugi grad u Hrvatskoj kada se gleda iznos povučenog novca u odnosu na broj stanovnika, a koji iznosi 1222,9 kuna per capita. Komentirajući ove brojke, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kaže da su u gradu svjesni da je svaki dvadeseti euro iz fondova EU tijekom 2018. godine završio upravo u Pleternici.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– Na tu smo činjenicu izuzetno ponosni, ali me ti podaci i taj uspjeh osobno ne iznenađuju jer znamo što i kako radimo. Zapravo je sve rezultat jednog ustrajnog rada cijele gradske uprave i djelatnica našeg Poduzetničkog centra što rezultira time da se prijavljujemo s našim projektima na sve natječaje – pojašnjava Jozić.

A kako se radi u Pleternici kada je riječ o povlačenju sredstava iz EU projekata, govori i podatak da se trenutačno na području Grada provode čak 22 projekta kojima je nositelj ili partner Grad Pleternica ili njegove ustanove i tvrtke. Vrijednost tih projekata iznosi oko 360 milijuna kuna. Govoreći o važnosti projekata iz fondova EU, Jozić kaže da su gradske vlasti uz pomoć njih znatno unaprijedile kvalitetu života u Pleternici i napravile mnogo toga što inače ne bi mogle financirati sredstvima iz gradskog proračuna.

Devetnica Gospi od suza Dolazi više od 100.000 hodočasnika

Tako su, između ostaloga, sagrađeni Trg i Muzej bećarca, reciklažno dvorište, projekt aglomeracije…. U tijeku je izgradnja e-inkubatora, dograđuje se dječji vrtić, a provode se i projekti energetske obnove društvenih i sportskih objekata. Provodi se i nekoliko projekata ESF od kojih je svakako najpoznatiji projekt Zaželi.

– Iz dana u dan mijenjamo sliku našega grada. Na svaku kunu izvornog proračuna dolazi još 15 kuna europskog novca. Planiramo nastaviti i dalje jednako raditi te vjerujem da ćemo u budućnosti preuzeti prvo mjesto kada je riječ o korištenju sredstava iz fondova EU. Krenuli smo sa sredstvima iz predpristupnih fondova, nastavili s trenutačnim programskim razdobljem, a već sada planiramo projekte za iduće programsko razdoblje – rekla je Jozić.

Energetska obnova SRC-a Buk trebala bi biti završena do 1. rujna U novom ruhu uskoro će zasjati ukupno devet objekata Počela energetska obnova stadiona u Buku i još triju zgrada, sredstva osigurana iz fondova EU

Samo osam djelatnika

Napomenula je i to da uspjeh Pleternice dodatno dobiva na važnosti kada se zna da je u gradskoj upravi zaposleno samo osam djelatnika. Stoga se Grad oslanja i na usluge gradskog Poduzetničkog centra gdje rade stručni ljudi posvećeni svakom projektu. Poduzetnički inkubator u Pleternici trenutačno provodi više od 120 projekata i u cijelosti se sam financira tako da Grad, kroz gradski proračun, za njihove plaće i troškove ne osigurava sredstva. 

Dječji vrtić Tratinčica Pleternički vrtićanci od malih nogu uče o važnosti vježbanja i sportskih aktivnosti