Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Poduzeće Vir održavanje nastavilo s projektom podizanja nove javne rasvjete

Na Viru će svijetliti 5000 rasvjetnih tijela na više od 100 km ulica i cesta

Foto: Vir
Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je prije tri godine osvjetljavanjem Marine

Od polovice rujna općinsko poduzeće Vir održavanje u punom je pogonu s radovima na najvećem ovogodišnjem komunalnom projektu izvođenja i postavljanja nove javne rasvjete, ujedno najvećem projektu koji ovo poduzeće Općine Vir izvodi od osnutka prije 13 godina.

Dva milijuna noćenja simbol su virskog uspjeha DVA MILIJUNA NOĆENJA Ni pandemija nije zaustavila turiste da dođu na ljetovanje u omiljeno odredište

U Ulici Prezida VII.

Trenutačno je zbog radova zatvorena ulica Prezida VII. (postavit će se 17 stupova javne rasvjete), a postavljanje javne rasvjete, odnosno izvođenja iskopa za javnu rasvjetu, izvodi se i u ulici Rosulje I. Za deset su predviđenih stupova javne rasvjete već obavljeni iskopi u ulici Miljkovica XXVI., dok je deset tijela javne rasvjete postavljeno i pušteno u pogon u ulici Rosulje I. Četiri nova rasvjetna tijela u ulici Rosulje III. dodatak su ovom velikom projektu, izvijestili su iz virske uprave.

– Radove smo počeli u rujnu, sukladno usvojenom programu i projektu postavljanja javne rasvjete. Imamo pred sobom tri mjeseca pa, ako nas posluži lijepo vrijeme, bit ćemo u punom pogonu s radovima na iskopima i postavljanju javne rasvjete. Stalno imamo dvije ekipe na terenu – kaže direktor Vir održavanja Marino Radović.

Roko Begonja i Tamara Čavrag DRUGI PUT UZASTOPNO Virski udičari idu na prvenstvo Hrvatske

– Praktički to znači da je najveći dio poduzeća, uz redovite sezonske i godišnje radove na uređenju otoka i održavanju komunalne infrastrukture, usmjeren na podizanje nove javne rasvjete u ulicama i naseljima gdje je nema. Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije tri godine osvjetljavanjem Marine, a nastavljen je u naseljima Slatina, Centar i Prezida te duž Starog puta. Oko 1,5 milijuna kuna s PDV-om bila je početna investicija u modernizaciju javne rasvjete na otoku s visokoenergetskim učinkovitim izvorom svjetla, odnosno izvorom svjetla 19-36 vati, koje troši osam puta manje nego prije postavljene žarulje, a to je bio tek početak izvođenja programa.

Prošle je godine dodatno uloženo dva milijuna kuna za ulice u naseljima Prezida, Miljkovica, Biskupljača, Straža, Kozjak, Luka, Pedinka i Žitna, dok je dodatnih pola milijuna kuna investirano u javnu rasvjetu uz cestu D-306. Cjelokupan program građenja komunalne infrastrukture lani je bio procijenjen na oko 18 milijuna kuna, a s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti veće od 11 milijuna kuna, zapravo čini polovicu proračuna Općine Vir. Ovogodišnjih 4,5 milijuna kuna za postavljanje javne rasvjete nastavak je te komunalne priče i programa u sklopu kojega će se javnom rasvjetom pokriti sve ulice i naselja na otoku koja još nemaju javnu rasvjetu. Konačnom realizacijom projekta na Viru će u konačnici svijetliti više od 5000 rasvjetnih tijela na više od 100 kilometara ulica i cesta – ističu s Vira.

financirala EU Počela gradnja ribarske luke u Gaženici, pri završetku ribarska luka u Kalima

Projektni plan

– Nemoguće je odjednom riješiti 530 ulica u kojima trenutačno treba postaviti javnu rasvjetu. Zato imamo izbalansiran projektni plan kako bi javnu rasvjetu dobilo što više ulica na Viru, a s vremenom će rasvjetu imati sve ulice – naglašava direktor Radović.

U tu svrhu još je prije dvije godine ishođena građevinska dozvola za 18,5 kilometara projekta postavljanja javne rasvjete u virskim ulicama i naseljima, čija je vrijednost bila oko 12 milijuna kuna, a podneseni su i zahtjevi za dodatne dvije građevinske dozvole. Njihovo dobivanje očekuje se uskoro, kao i predaja zahtjeva za treću građevinsku dozvolu. Četvrta je u fazi idejnog projekta, no do kraja ove godine sva će potrebna dokumentacija biti u ladicama Vir održavanja