Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
DVA MILIJUNA NOĆENJA

Ni pandemija nije zaustavila turiste da dođu na ljetovanje u omiljeno odredište

Dva milijuna noćenja simbol su virskog uspjeha
1/3
Foto: PIXSELL
Globalna kriza uzrokovana pandemijom nije zaustavila otok Vir koji je jedini u Hrvatskoj ove turističke godine dosegnuo čarobnu brojku od dva milijuna noćenja domaćih i stranih gostiju.

Početnih 70 tisuća noćenja tijekom prvih 15 dana lipnja, uz visokih 91 posto razine lanjskog rekordnog turističkog prometa, bio je samo startni zalet za sezonu u kojoj je otok Vir “protutnjao” nacionalnom turističkom statistikom.

Otok rekorder Prvi turistički milijun u Hrvatskoj ostvario je otok Vir

Vir je tako bio prvi u Hrvatskoj koji je ostvario milijun noćenja (30. srpnja), potom je u udarnim turističkim mjesecima srpnju (700 tisuća) i kolovozu (rekordnih 770 tisuća) imao više noćenja od svih te je prvi – i zasad jedini – ostvario dva milijuna noćenja (17. rujna).

Čudna sezona

– Uspjeh Vira još je značajniji ako ga stavimo u kontekst turističke sezone koju je obilježio ukupni nacionalni pad prometa od 59% u turističkim dolascima i 47% u noćenjima, jer su virska dva milijuna zabilježena s visokih 85% razine u odnosu na lanjske rekordne brojke. Najbolja ovogodišnja turistička destinacija u Hrvatskoj time je napravila još jedan korak više u odnosu na domaću turističku elitu kojoj pripada već petu godinu uzastopno, ali sada prvi put kao vodeća među 10 najboljih – izvijestili su iz virske lokalne uprave.

Turistički koncept Brojke potvrđuju: Vir je hrvatska turistička destinacija godine

– Uspjeh Vira nije iznenađenje jer je u posljednjih 10 godina naš otok konstanta hrvatskog turizma. Najbolja smo destinacija po noćenjima u Zadarskoj županiji unazad 10 godina i već pet godina među 10 najboljih u Hrvatskoj, a to je rezultat desetogodišnje promocije i brendiranja destinacije – kaže načelnik općine Kristijan Kapović komentirajući to što je Vir ove sezone ostvario najviše noćenja u Hrvatskoj. Potom je i objasnio taj uspjeh.

Komercijalni smještaj

– Znali smo da će s liberalizacijom putovanja otok Vir posjetiti više turista iz naših emitivnih tržišta, prvenstveno iz srednjoeuropskih zemalja. Razlog je jednostavan: polovica objekata na otoku u vlasništvu je stranaca za koje smo pretpostavili da će doći na ljetovanje, ali nismo očekivali da ćemo i u komercijalnom smještaju imati jako dobre brojke – rekao je Kapović.

Novoizabrana ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u društvu Virana Posjet otoku rekorderu Ministrica turizma: Gosti su Vir prepoznali kao sigurnu destinaciju

– Do 20. rujna u ukupnim noćenjima, koja su prešla dva milijuna, ostvareno ih je 444.000 u komercijalnom smještaju (78,1% stranaca) ili ukupno 800.000 noćenja inozemnih gostiju, najviše Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Čeha, ali i Slovaka, Poljaka i Austrijanaca. Zabilježen je 101.601 turistički dolazak na Vir, najviše stranih turista (62.993) iz 70-ak zemalja. Oni su ostvarili 62% svih dolazaka – kažu na Viru.