Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
financirala EU

Počela gradnja ribarske luke u Gaženici, pri završetku ribarska luka u Kalima

Foto: Lučka uprava Zadar
Projekt modernizacije ribarske luke Vela Lamjana pri samom je kraju, a već je započela prva faza u sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje ribarske luke u Gaženici.

Lučka uprava Zadar započela je gradnju ribarske luke u Gaženici, a radovi u ribarskoj luci Vela Lamjana u općini Kali su pri završetku.

u kampanji i vir Poslana poruka zahvale svim mađarskim turistima

Prvi je servisni plato

U sklopu projekta modernizacije ribarske luke Vela Lamjana izvršena je dogradnja i saniranje postojećeg operativnog gata koji je postao glavni lukobranski objekt i produžena je postojeća obala za prihvat ribarskih brodova, čija je duljina nakon završetka radova 161,59 metara. U trećoj fazi moderniziran je operativni vez i produžena zapadna obala za prihvat brodica. S istočne strane sagrađena je obala za prihvat brodica u luku dužine oko 76,70 metara, koja slijedi prirodnu obalu i proteže se dalje za oko 34,40 metara.

Usporedo sa završetkom radova u Kalima, tijekom rujna počela je prva faza radova u sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje postojeće ribarske luke u zadarskoj Gaženici. U prvoj fazi će se za potrebe servisiranja brodova sagraditi servisni plato za podizanje i spuštanje plovila u more pomoću dizalice – travel lifta. Plato za podizanje i spuštanje plovila bit će smješten na zapadnom dijelu postojeće obale i sastojat će se od dva gata. U drugoj fazi predviđena je gradnja manipulativnog i servisnog prostora, internih prometnica i zelenih površina.

Svjedočanstva ‘malih’ ljudi Općina pokreće snimanje dokumentarnog filma o tragediji Škabrnjana

U trećoj fazi sagradit će se skladište s pripadajućim pomoćnim objektima. Namjena skladišta je skladištenje mreža, ribarskih alata, rezervnih dijelova, opreme i uređaja za ribarske brodove. Uz objekt skladišta, s njegove sjeverozapadne strane predviđena je gradnja objekta s prostorijama za odmor i boravak ribara i drugih zaposlenika, garderobama i sanitarijama, prostorijom za proizvodnju leda te prostorijom za smještaj pribora za čišćenje i održavanje, najavili su u Lučkoj upravi Zadar.

Više od 60 mil. kuna

Projekti ribarskih luka financiraju se novcem iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a ukupna je vrijednost radova na obje luke veća od 60 milijuna kuna s PDV-om.