Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
U tijeku su radovi u naselju Prezida na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži

Na Viru dosad napravljeno 2700 priključaka na vodu i kanalizaciju

1/2
Foto: Općina Vir
Mreža je dovedena u naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida

Kada radovi na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u naselju Prezida budu gotovi u svim svojim fazama, a riječ je o projektu vrijednom 43 milijuna kuna, oko 35 posto otoka Vira bit će spojeno na virski sustav vode i odvodnje.

Supružnici Lukić pokrenuli platformu za besplatni marketing Na web-platformi Otok Vir može se pronaći smještaj, tvrtke, plaže...

Time će se kompletirati južni pravac, pa će najveći virski infrastrukturni projekt gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže ući u svoju posljednju fazu. No dotad se odrađuje dio po dio, odnosno trenutačno se na vodu i kanalizaciju spajaju objekti iz prve, druge i treće faze gradnje u Centru i naselju Miljkovica, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

Novo gradilište kod kolodvora

– Kada završimo radove u Miljkovici XX, koje izvodimo s dvije ekipe, otvaramo novo gradilište kod kolodvora – kaže inženjer općinskog poduzeća Vodovod Vir Luka Zubčić za Virski list.

Vodovod Vir doveo je dosad vodovodnu i kanalizacijsku mrežu u naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida, a riječ je pedesetak kilometara kanalizacijske i vodovodne mreže s gotovo 2700 izvedenih priključaka na vodu i kanalizaciju. Prva faza uključuje dosad izvedenih 1289 priključaka na vodovodni i kanalizacijski sustav (653 objekta), druga faza 1189 priključaka (625 objekata), a treća 207 priključaka (120 objekata). Ukupno je dakle riječ o 2685 priključaka na sustav vode i odvodnje, odnosno 1398 objekata na otoku, ističu s Vira.

– To je veliki opseg posla znatne investicijske vrijednosti– ističe za Virski list direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić činjenicu kako je dosad u gradnju mreže vode i odvodnje na otoku uloženo oko 150 milijuna kuna. To su sredstva koja su u prvom redu uložili Općina Vir i virska vodovodna tvrtka, a potom resorna ministarstva i Hrvatske vode.

diadora Posveta virskom arheologu Mati Radoviću

Izrađeni projekti

Za iduću fazu ovog milenijskog projekta, koja uključuje radove na svim preostalim dijelovima otoka koji još nemaju vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, općinsko komunalno poduzeće Vodovod Vir izradilo je sve idejne projekte, ishodilo lokacijske dozvole te napravilo glavne projekte za dobivanje većeg dijela građevinskih dozvola. Za onaj dio projekta koji nema građevinsku dozvolu još su otprije predani zahtjevi, pa se uskoro očekuje njihovo konačno dobivanje, ističu s Vira.

– Završili smo s izradom svih glavnih projekata, tako da smo predali zahtjev za dobivanje građevinskih dozvola. Napravili smo i studiju izvodljivosti te pripremili kompletan aplikacijski paket za prijavu projekta za financiranje gradnje iz fondova EU. Svi su dokumenti spremni za proceduru koja će biti upućena Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – zaključuje direktor Bašić.

Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 930 milijuna kuna uključujući PDV, od čega najveći dio otpada na gradnju kompletnog vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Kad e riječ o troškovima, precizna vrijednost projekta znat će se tek nakon procesa javnih nabava, ističu s Vira.

25. travnja 1976. Virski most proslavio 44. godine od otvaranja

Kratko vrijeme za golem posao     

Kada počnemo spajanje preostalog dijela otoka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, radovi će biti sveobuhvatni, s izrazito oštrim rokovima. To znači da ćemo u relativno kratkom roku morati napraviti golemi posao. Dotad radimo posao po planu – ističe direktor Bašić za Virski list.