Monografije i knjige pišu se o znamenitim osobama, povijesnim ličnostima i gradovima, no u Varaždinskoj županiji posvetili su ih i poljoprivrednim proizvodima. Nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana, Varaždinskog bučinog ulja, Varaždinskog klipiča i Vidovečkog gibanika svoju je monografiju, zasluženo, dobila i Varaždinska heljda. Uz autore monografije dr. sc. Dragutina Vinceka, mr. sc. Romana Ozimeca, prof. dr. sc. Nataliju Uršulin Trstenjak, Maru Bogović, Ružu Levatić te Damira Crlenog, predstavnike udruga i vlasnike OPG-ova, na promociji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.
Revitalizacija heljde
– U suradnji s vrhunskim stručnjacima pobrinuli smo se da naša županija bude priznata i prepoznata kao kraj u kojem se proizvodi najbolja hrvatska heljda – Varaždinska heljda. Sreća je da imamo stručnjake, znanje i iskustvo kako udahnuti snagu i vratiti značaj gotovo zaboravljenim identitetima među kojima je i Varaždinska heljda, nekada jedan od stupova gospodarske aktivnosti te namirnica svakodnevno korištena u prehrani – rekao je župan.
Na varaždinskom području heljda se intenzivno uzgaja gotovo pet stoljeća. Nekoć je to bila žitarica koje se ovdje proizvodilo više nego pšenice, no tijekom prošlog stoljeća pa sve donedavno gotovo da je iščezla s njiva. Njezina revitalizacija rezultirala je prije tri godine upisom na sortnu listu, sa statusom "čuvana sorta", što je važan iskorak prema stvaranju još jednog brenda s područja županije.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek (koji je uz ovu i autor/suautor i prethodnih pet monografija posvećenih poljoprivrednim proizvodima), istaknuo je da se certificirana proizvodnja heljde na području županije sada obavlja na 50 do 100 hektara. Mr. sc. Roman Ozimec rekao je da su nastojali prikazati heljdu sa svih aspekata, od primarnih, botaničkih i evolucijskih pa sve do početka korištenja u poljoprivredi.
Upisana na sortnu listu
– Opisane su i najnovije spoznaje o njezinoj genetici, jer je vezana uz ljudsku civilizaciju, kao i to kako bi se mogla koristiti u agrotehnologiji, od pčelarstva do stola, sa svim specijalitetima – dodao je.
Autorica Mara Bogović otkrila je da je grupa autora na monografiji radila desetak godina.
– Zahvaljujući Varaždinskoj županiji, u suradnji sa Savjetodavnom službom, Agronomskim fakultetom, našim poljoprivrednim proizvođačima i udrugama, desetak godina se provodilo istraživanje i razni pokusi, prikupljala se dokumentacija i to je rezultiralo upisom varaždinske heljde na sortnu listu – kazala je.
Pohvalivši izradu monografije, župan Stričak je istaknuo da je u protekle tri godine objavljeno desetak publikacija vezanih uz stare običaje, poljoprivredno-prehrambene proizvode, kuharice određenih područja, dok su u pripremi knjiga vezana za Uskrs i tradiciju paljenja vuzmenki te publikacija u kojoj će biti prikazan doprinos Varaždinaca i cijelog sjevera Hrvatske u Domovinskom ratu.