Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Đeletovcima natjecanje orača

Najbolji su Đuro Lešić i David Perakić iz Bošnjaka

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Najbolji orači idu na državno natjecanje u Slunj, a pobjednik u Rusiju na svjetsko natjecanje orača

U Đeletovcima, ovogodišnjoj Seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije, župan Božo Galić otvorio je 17. Natjecanje orača najistočnije hrvatske županije. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je sedam iskusnih orača, i to četiri u kategoriji plugova ravnjaka i tri u kategoriji plugova premetnjaka.

17. Prvenstvo u oranju 21. i 22. rujna Državnom prethodi 16 županijskih natjecanja, a najbolji će na SP u SAD

Na natjecanju je Galić rekao da je zadovoljan ovim projektom koji traje godinama. Podsjetio je da je prije nekoliko godina Županija kupila natjecateljske plugove što se, kako je rekao, pokazalo kao jako dobro ulaganje. – To je sada ujedno i jedna tradicija, ali i dokaz brige za naša obiteljska poljoprivredna domaćinstva kako kroz pomoć za europske projekte, edukaciju poljoprivrednika i drugo tako i na ovaj način. Ovo natjecanje ima ulogu promicanja našeg kraja, odnosno poljoprivrede kao naše glavne strateške grane. Svim natjecateljima želim puno sreće i uspjeha – rekao je Galić.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić kazao je da je vrijeme u posljednjih 50-ak dana bilo čudno zbog kiše, vrelih dana, sunca, nevremena pa i leda.

– Zbog toga ljudi nisu imali vremena za pripremanje i natjecanje – rekao je Matić.

15. Županijsko natjecanje orača Osječko-baranjske županije u zlatar bistrici Poziv na 17. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije

Prvo mjesto u oranju plugova ravnjaka osvojio je Đuro Lešić iz Bošnjaka, drugi je Dominik Lenić iz Županje, a u oranju plugova premetnjaka prvi je David Perakić, također iz Bošnjaka. Drugi je u ovoj kategoriji 81-godišnji Zarija Medić iz Banovaca, ujedno najstariji sudionik.

Najbolji orači sa županijskih natjecanja odlaze na državno natjecanje u Slunj, a pobjednik na svjetsko natjecanje koje će se dogodine održati u Rusiji.