Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Slavonsko kolinje i čvarkijada u Dobrovcu kraj Lipika

Najukusniji su čvarci Mjesnog odbora

Čvarkijada
Foto: Lipički compas
Posjetitelji su i ove godine mogli kupiti domaće i svježe meso i mesne proizvode – čvarke, mljeveno meso, kobasice, krvavice, pa i domaću svinjsku mast

Nisu samo prirodne znamenitosti ono što čini ljepotu Slavonije. To su i bogata tradicija, kultura, običaji, ugostiteljska i gastronomska ponuda, koje su i ove godine mogli doživjeti svi koji su došli na tradicionalno slavonsko kolinje i drugu Čvarkijadu u Dobrovcu kod Lipika. Kao i prethodnih godina, posjetitelji su mogli kupiti domaće i svježe meso i mesne proizvode – čvarke, mljeveno meso, kobasice, krvavice pa i domaću svinjsku mast.

Lipik Medicinske sestre iz Lipika na međunarodnoj konferenciji U Japanu svjedočile o Domovinskom ratu

Među brojnim posjetiteljima ovog festivala tradicionalnih običaja našla se i skupina turista iz Kašine koji su na proputovanju prema Lipiku i obilasku njegovih znamenitosti zastali u Dobrovcu gdje su imali priliku čuti nešto više o slavonskoj gastronomiji. Osnovno pravilo natjecanja u pripremi stare slavonske delicije čvaraka bilo je pečenje po starinski, što znači da nije bilo dozvoljeno topiti mast i peći čvarke na plin i slično, nego isključivo na drva. Na kraju je prvo mjesto osvojila ekipa Mjesnog odbora Lipik, drugi su bili predstavnici DVD-a Brekinska i Udruge žena Brekinska, dok je treće mjesto osvojio DVD iz Filipovca.

Lipicanci Sljedeće godine gradit će se nova ergela Lipik Jedanaesta obljetnica povratka lipicanaca

Sav prihod s Čvarkijade ide u humanitarne svrhe za malog Luku koji se bori s opakom bolešću. Nagrade i priznanja najboljim ekipama uručili su lipički gradonačelnik Vinko Kasana i predsjednik Udruge LIDO Marijan Poletto. Ovom su prilikom uručena i posebna priznanja, i to delegaciji iz prijateljskog mađarskog grada Igal, koji su manifestaciji dali međunarodni karakter te obrtu Dino Lorena obitelji Milašinović koji su donirali kruh za ovaj događaj.

Uz Grad Lipik, organizatori kolinja i čvarkijade bili su vrijedni članovi Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, pripadnici DVD-a Dobrovac i članovi nogometnog kluba Dobrovac.

Stjepan Mihanović Tradicionalna turopoljska gradnja Makete slaže i pincetom, za jednu mu treba godina dana Ugovor su potpisali gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ministar Goran Marić Svečano obilježen Dan grada Lipika Veća poslovna zona za nova radna mjesta