Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Ulaganje u virsku infrastrukturu

Najveći projekt Vir održavanja: svi će dijelovi otoka imati modernu rasvjetu

1/2
Foto: Općina Vir
Samo u prvom projektnom zamahu izgradnje i modernizacije javne rasvjete na Viru postavljeno je 110 štednih rasvjetnih tijela od virskog kolodvora do naselja Radovanjica, potom još 200-tinjak od Radovanjice do ceste D-306, čime se brojka LED rasvjetnih tijela popela na više od 300. Tu priči nije bio kraj, jer se novih 150 rasvjetnih tijela upravo izvodi kroz projekt, ističu Virani

U više virskih naselja djelatnici komunalnog poduzeća Vir održavanja kopaju kanale i postavljaju javnu rasvjetu provodeći svoj najveći ovogodišnji komunalni projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna, ali ujedno i najveći projekt ove općinske tvrtke od njezina osnutka prije 13 godina. Nekoliko timova Vir održavanja koristeći bagere užurbano rade u Miljkovici, gdje je tvrtka Vodovod Vir ranije izvodila priključke za vodu i kanalizaciju, potom u Rosuljama i Kozjaku, kako bi u što više neosvijetljenih virskih ulica bila uvedena javna rasvjeta, izvijestili su nas iz virske uprave.

Obilježavanje Dana žena Kava, kolači i crvene ruže za sve Viranke

Balansiran projektni plan

– Ovo je zaista naš najveći projekt od prvog dana postojanja poduzeća pa smo maksimalno ekipirani kako bismo ga što uspješnije proveli – kaže direktor Vir održavanja Marino Radović za Virski list.

– To znači da će do početka priprema za ljetnu sezonu, kada će ova komunalna tvrtka početi s poslovima na uređenju plaža i cijelog otoka, sve snage poduzeća biti usmjerene na izgradnju javne rasvjete. Ovim će projektom gradnje nove javne rasvjete u ulicama koje je nemaju, odnosno postavljanja takozvanog visokoenergetskog učinkovitog izvora svjetla, virsko općinsko poduzeće postupno osvijetliti većinu postojećih ulica na otoku Viru. Taj je program građenja javne rasvjete počeo prošle godine i u njega je dosad uloženo ukupno oko dva milijuna kuna, a njime su bile obuhvaćene ulice u naseljima Prezida, Miljkovica, Biskupljača, Straža, Kozjak, Luka, Pedinka i Žitna, dok je dodatnih pola milijuna kuna izdvojeno za javnu rasvjetu od Virskog mosta do Centra. U tim dijelovima otoka sada svijetle moderna i štedna LED rasvjetna tijela, odnosno visokoenergetski učinkoviti izvori svjetla snage 19-36 vati, što će sa završetkom projekta postati standard na cijelom otoku. Trenutačno na Viru s novom i ranije postavljenom javnom rasvjetom ima više od 2500 rasvjetnih tijela, ili oko 80 kilometara ulica i cesta pod rasvjetom, a s realizacijom projekta ukupno će na otoku svijetliti više od 3000 tijela javne rasvjete, izvijestili su nas iz virske uprave.

– Time ćemo riješiti 19 kilometara nove javne rasvjete, ali smo također i u fazi projektiranja dodatnih 15 kilometara. Nakon izrade tog projekta, slijedi izdavanje građevinske dozvole, a onda možemo početi s preostalim radovima – dodaje direktor Radović za Virski list, a koji očekuje i kako će projektiranje dodatnih 15 kilometara javne rasvjete biti riješeno do početka rujna.

Mađari ostaju turistički broj jedan, Vir im je egzotična jadranska destinacija Raspisan natječaj za gradnju novog dječjeg vrtića u Crnici Mađari ostaju turistički broj jedan, Vir im je egzotična jadranska destinacija

– S gradnjom javne rasvjete nastavili smo odmah početkom 2020. godine. Intenzivno radimo sa svim ekipama i ljudima, pa smo u najam uzeli još jedan bager od poduzeća Vodovod Vir kako bismo odradili što više poslova do početka travnja – ističe Radović.

Tada se Vir održavanje uključuje u pripremu turističke sezone i blagdana Uskrsa, kako bi centralni trg i plaže prve proljetne virske goste dočekali u punom sjaju. Dotad će jedna ekipa Vir održavanja uvijek na terenu biti vezana uz poslove gradnje javne rasvjete, a potom će se s početkom ljetne sezone i zabrane izvođenja radova od 15. lipnja na tri mjeseca ugasiti mehanizacija, ističu s Vira.

– Polovicom rujna ponovno krećemo punom parom – objašnjava Radović ritam izvođenja projekta postavljanja nove javne rasvjete na otoku.

– Pokušat ćemo javnom rasvjetom pokriti sve dijelove otoka. Nemoguće je odjednom riješiti 530 ulica, ali zato smo nastojali balansirati projektni plan kako bi javnu rasvjetu dobilo što više različitih ulica na otoku – ističe virski direktor za Virski list.

– Samo u prvom projektnom zamahu izgradnje i modernizacije javne rasvjete na Viru postavljeno je 110 štednih rasvjetnih tijela od virskog kolodvora do naselja Radovanjica, potom još 200-tinjak od Radovanjice do ceste D-306, čime se brojka LED rasvjetnih tijela popela na više od 300. Tu priči nije bio kraj, jer se novih 150 rasvjetnih tijela upravo izvodi kroz projekt – ističu Virani.

Projekt se izvodi vlastitim snagama.

– Ovaj je projekt veliki izazov za našu tvrtku, ali očekujem i nadam se da ćemo ga izvesti vlastitim snagama. To je u ovom trenutku naš maksimum – kaže direktor Radović. Kako na burzama rada već nekoliko godina unazad nema električara, kao ni rukovatelja građevinskih strojeva, Vir održavanje je, kako navode s Vira, iz postojećeg vlastitog kadra obučavao ljude za takve poslove.

Obučili vlastite kadrove

– Upravo je osposobljavanjem djelatnika koji su pokazali volju i želju za radom na strojevima virsko komunalno poduzeće stvorilo više ekipa za izvođenje radova na javnoj rasvjeti. No kako Vir održavanje ne odrađuje samo takve poslove, već i brojne druge na otoku, rješenje s obučavanjem vlastitih kadrova pokazalo se kao vrhunsko – ističu s Vira.

– Ne moramo tražiti kooperante, što je sretna okolnost zbog cijena koje su postale astronomske – zaključuje Radović.

VRIJEME ZA GABLEC Mladi Virani na skijanju u Češkoj

Sa svim dosad projektno obuhvaćenim ulicama i onima koje će građevinsku dozvolu za postavljanje javne rasvjete dobiti do kraja kolovoza, procjenjuje se kako će čak 95 posto virskih ulica imati građevinsku dozvolu za javnu rasvjetu. Slatke brige pojavljuju se tek zbog činjenice kako se Vir gradnjom novih objekata, apartmanskih zgrada i obiteljskih kuća, neprekidno i svakodnevno mijenja u svom izgledu pa su zahtjevi za javnom rasvjetom sve veći. Oko pet tisuća rasvjetnih tijela, uključujući postojeću i onu koja se tek treba izgraditi, trebala bi u komunalnoj perspektivi biti konačna brojka javne rasvjete na Viru – zaključili su iz virske lokalne uprave.

Javna rasvjeta u 2020. godini

U nastavku je popis ulica u kojima se gradi ili će se do kraja 2020. godine izgraditi javna rasvjeta: Prezida VII (17 stupova javne rasvjete), Prezida XVI (8), Smratina X (12), Miljkovica XIV (10), Miljkovica XVI (10), Miljkovica XXI (31), Miljkovica XXIV (10), Miljkovica XXVI (10), Put Biskupljače (23), Biskupljača I (2), Biskupljača II (3), Biskupljača XXII (7), Put Kozjaka (8), Kozjak V (8), Kozjak VI (8), Rosulje I (10), Rosulje III (4), Soldatica II (3), Soldatica III (3), Soldatica IV (3), Soldatica V (3), Put Podvornice (10), Laz VI (5), Straža XII (7), Straža XIV (4), Straža XXV (9), Straža XXVII (18), Velika Slatina IV (12), Krčevine (15), Žitna IX (3), Žitna XV (4), Žitna XXIX (3), Šetnica Jadro (10), Put Bunara (11).