Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Veleposlanik Italije s prvim ljudima Istarske županije razgovarao o projektima i sezoni

Nakon koronakrize žele osnažiti suradnju u gospodarstvu i turizmu

1/2
Foto: Istarska županija
Talijani se u Hrvatskoj osjećaju kao doma, a isto tako osjećaju se i Hrvati u Italiji, rekao je veleposlanik Sacco

Nj.E. Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco bio je u nastupnom posjetu Istarskoj županiji, a primili su ga zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Susretu su nazočili i generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci David Bradanini i počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić.

Delegacija MORH-a pohvalila Istarsku županiju, posebno njihov Stožer civilne zaštite Zahvaljujući MORH-u, Istrijani mogu sami spašavati i gasiti požare na brodovima

Tema za razgovor bilo je mnogo, a u prvome redu odnosile su se na povijest Pule i Istre, prijateljstvo i odličnu suradnju s Italijom, talijansku nacionalnu zajednicu u Istri, ali i nezaobilazna aktualna zbivanja vezana uz epidemiju koronavirusa, posljedice na gospodarstvo i utjecaj na turističku sezonu.

Najviše ekonomskih tema

– Imali smo prilike upoznati se i razgovarati, najviše o ekonomskim temama budući da svi znamo iz kojih neprilika izlazimo i mi u ovome trenutku, a naročito Republika Italija. Ubuduće ćemo naći načina da s Talijanskim veleposlanstvom i s Generalnim konzulatom Republike Italije u Rijeci pospješimo suradnju na gospodarskom polju, a naročito turizmu – izjavio je župan Radin pri završetku prijma.

Draguć "Istarski Hollywood" odolio je ratovima, kugi i koleri

Veleposlanik je istaknuo da Hrvati i Talijani imaju puno zajedničkih interesa.

– Talijani se u Hrvatskoj osjećaju kao doma, a isto tako osjećaju se i Hrvati u Italiji. To posebno dolazi do izražaja i posebno je lijepo u Istri i Puli, gdje postoji duboko prijateljstvo i želja za pronalaskom novih puteva suradnje. Između susjednih država i regija koje su blizu, a i povijesno bliskih naroda, poput hrvatskog i talijanskog puno je potencijala za razvoj novih stvari – naglasio je veleposlanik Sacco.

Puno prostora za napredak

Gradonačelnik Pule Boris Miletić raduje se suradnji.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo u Puli mogli ugostiti NJ. E. veleposlanika Republike Italije i istaknuti naše temeljne vrijednosti koje već desetljećima ovdje njegujemo, a to su otvorenost, multikulturalnost, naša ‘convivenza’. Imamo puno prostora za napredak, stoga se radujem budućim susretima i suradnji kako Grada Pule tako i naše regije s talijanskim regijama i Republikom Italijom – zaključio je pulski gradonačelnik. 

Županija provodi projekt EU za razvoj znanja i vještina u ugostiteljstvu i turizmu - KLIK Pula Turizam je temeljna sastavnica razvoja regije i cjeloživotno učenje je nužno