Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Na obalama jezera Rakitje spremat će se fiš, uživati u degustacijama, potezanju konopa...

Natjecanje u pripremi fiša, najveći kotao i koncerti stižu u Svetu Nedelju

1/5
Foto: Grad Sveta Nedelja
Prijave za jubilarnu 20. Fišijadu su u tijeku, a traju do 27. kolovoza. Program će voditi Davor Dretar Drele, a nastupit će i Kuburaško društvo Gromovnik

Omiljeno odredište brojnih domaćih i stranih sportskih ribolovaca, jezero Rakitje, prve subote u mjesecu rujnu tradicionalno će okupiti vrsne kuhare, odnosno “fiš majstore“.

Ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima položeno cvijeće U Svetoj Nedelji obilježena 24. godišnjica Oluje

Kotao od 600 litara

Tko je najbolji, saznat će se na natjecanju pripravljanja ovog ribljeg specijaliteta, a snage će odmjeriti brojne natjecateljske ekipe iz cijele zemlje. Fiš će pripremati od istih sastojaka, ali prema vlastitim “tajnim” recepturama i sa začinima o kojima najviše ovisi okus, boja i miris fiša. Svetonedeljska fišijada je kulinarsko-turistička manifestacija i natjecanje u pripravljanju fiša na obalama jezera Rakitje. U programu sudjeluje 40-ak ekipa, a posebna atrakcija Fišijade je i kuhanje u najvećem kotlu u Hrvatskoj, od čak 600 litara. Prijave na natjecanje su u tijeku, a primaju se do 27. kolovoza. U Svetoj Nedelji sve je spremno za ovu jubilarnu 20. Fišijadu koja će se ove godine održati 1. rujna, a organiziraju je Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Športsko ribolovno društvo Rak Rakitje.

Foto: Grad Sveta Nedelja

Priznanjima nagrađeni svetonedeljski vatrogasci Pohvale za akciju gašenja požara skladišta u Strmcu

Na manifestaciji se očekuju brojne natjecateljske ekipe, a među brojnim sadržajima, svaki će posjetitelj zasigurno naći nešto za sebe. Između ostaloga, tu su besplatna degustacija fiša, natjecanje u pučkim igrama, prezentacija i prodaja suvenira i domaćih kolača. Posjetitelji će se moći natjecati i u potezanju konopa, a oni najbolji kući će se vratiti s nagradama sponzora. Program će voditi Davor Dretar Drele, a nastupit će i Kuburaško društvo Gromovnik koji će svojim gromoglasnim pucnjevima iz kubura označiti početak kuhanja fiša. Natjecanje počinje u 14 sati, a ocjenjivanje fiša i besplatna degustacija odvijat će se između 16 i 17.30 sati. Tko je pripremio najukusniji fiš saznat će se u 18 sati na proglašenju pobjednika, koji će osvojiti i vrijedne nagrade. Atmosferu će nakon proglašenja najboljih zagrijavati Tamburaši za dušu, a zabava će, kao i obično, potrajati do dugo u noć. Sve informacije o prijavama moguće je saznati u Turističkoj zajednici grada Svete Nedelje u Centru za posjetitelje.

Foto: Grad Sveta Nedelja

U tijeku obnova škola u Svetoj Nedelji Đake i zaposlenike škola Kerestinec i Sveta Nedelja dočekat će potpuno nove prostorije

Prethodna 19. Svetonedeljska fišijada imala je rekordan broj prijava. Brojne natjecateljske ekipe zauzele su mjesta oko svojih kotlića i krenule u avanturu spravljanja ribljeg paprikaša, a bilo ih je čak 40!

Za besplatnu porciju fiša koji je pripremljen u najvećem kotlu u Hrvatskoj čekalo se u dugačkom redu. Posjetitelji su mogli kušati i šarana s rašlja.

Foto: Grad Sveta Nedelja

Više od 2500 porcija

Organizatori su mnogobrojnim posjetiteljima podijelili više od 2500 porcija fiša. Uz domaćine, gradonačelnika Grada Svete Nedelje Darija Zurovca i suradnike, manifestaciji su nazočili i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, županijski i gradski vijećnici te mnogi drugi gosti.

Počeli radovi u Ulici dr. Franje Tuđmana, koji su se odgađali čak 40 godina ‘Riješit ću sve što su moji prethodnici izbjegavali’ Kutak za zapošljavanje u Svetoj Nedelji Prostor za traženje posla i pripremu životopisa