Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Grad Bjelovar dobio suvremeno kazalište

Nekadašnja sinagoga postaje središte kulturnog života

1/3
Foto: Ivona Ćuk
Obnova Doma kulture zasigurno je jedan od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u posljednjih nekoliko godina

Dom kulture, poznato mjesto gotovo svih važnijih kulturnih i društvenih zbivanja, 1917. godine izgrađeno kao židovska sinagoga, danas je obnovljen i pretvoren u suvremenu kazališnu dvoranu.

PROJEKT IZGRADNJE ŽUPANIJSKE PROMETNICE BESTOVJE – ZAPREŠIĆ Most na Savi početak je velikog projekta

Gotovo 60 godina Bjelovar kao centar regije nije imao reprezentativnu kazališnu zgradu, a to je zasigurno svojom kazališnom tradicijom te brojnim poznatim glumcima i zaslužio.

- S druge strane, s obzirom da se radi o bivšoj sinagogi, šaljemo snažnu poruku o Bjelovaru kao multikulturalnom gradu u kojemu, u sretnom i ravnopravnom suživotu, živi čak 21 od 22 registrirane nacionalne manjine, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska novouređenog prostora nakon završetka radova.  

Jedan od najvažnijih projekata

Radovi na energetskoj obnovi i obnovi unutrašnjosti stajali su oko 18 milijuna kuna, a velikim dijelom financirali su se europskim sredstvima i uz potporu Ministarstva kulture. Obnova Doma kulture zasigurno je jedan od najvažnijih projekata Grada Bjelovara u posljednjih nekoliko godina.

Razvoj infrastrukture za privlačenje novih investitora U promet je pušten dio južne obilaznice dug oko 790 metara

 - Plan je bio napraviti funkcionalno, pravo kazalište, hram kulture. Povećali smo kapacitet sjedećih mjesta za oko 100 pa sada stane nešto manje od 400 ljudi. Produžili smo pozornicu, postavili na nju podiznu platformu, produžili balkon te napravili lože. Dom kulture se i do sada koristio za mnoge kazališne predstave, održavali smo godinama tu i naš poznati međunarodni kazališni festival BOK fest, no uvjeti nisu bili kao u pravim kazalištima što će se sada promijeniti. Sada imamo dvoranu u rangu s najsuvremenijim kazalištima današnjice. Važno je da smo toj prekrasnoj građevini dali suvremenu svrhu, no i da smo povratili njezina izvorna obilježja, poput Davidove zvijezde na pročelju, kako bi se očuvala povijest i prenosila se na nove naraštaje. Velika nam je želja da uskoro osnujemo i pravo profesionalno kazalište u našem gradu – napomenuo je gradonačelnik Hrebak te dodao kako je obnova Doma kulture važan povijesni, kulturni i civilizacijski događaj s obzirom da je on i simbol tolerancije i različitosti života mnogih nacionalnih manjina u našem gradu.

Odlična akustika

 U obilasku ovog za Bjelovar, ali i hrvatsku kulturnu baštinu općenito, iznimno važnoga objekta gradonačelniku su se, uz novinare, pridružile i voditeljica zapažene amaterske udruge „Bjelovarsko kazalište“ Margareta Fabičević, ravnateljica bjelovarske Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ Nevenka Presečan Arvay te njezina prethodnica Sonja Štefanac. Ravnateljica Presečan Arvay pohvalila je obnovu Doma te je dodala kako u svojoj karijeri nije vidjela bolju dvoranu u Hrvatskoj, posebice kada je akustika u pitanju.

UGOVORI ZA SUFINANCIRANJE POLJOPRIVREDE Poljoprivrednici poslali 56 zahtjeva, odobreno 39

S tim su se složili i vrsni bjelovarski glazbenici koji su tu tvrdnju prisutnima i dokazali odsviravši par skladbi na violini i violončelu.