Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Tradicionalna manifestacija ponudila pregršt sadržaja za sve uzraste

Nikad sadržajnije Proljeće: Orahovčani deset dana disali u ritmu kulture, sporta i zabave

Povorka šarenih mališana i najljepših narodnih nošnji svake je godine sve brojnija
1/6
Foto: Tomislav Pančić
Brojni Orahovčani i njihovi gosti mogli su pogledati nekoliko vrhunskih izložbi, održan je koncert klasične glazbe, igrane su nogometne utakmice, natjecalo se u tenisu i sportskom ribolovu

Tradicionalno Orahovačko proljeće, jedna od najvećih i najpoznatijih kulturnih manifestacija u Slavoniji, i ove je godine obilovalo različitim događanjima za sve uzraste. Organizatori iz Grada Orahovice i gradske Turističke zajednice s brojnim udrugama i Savjetom mladih potrudili su se u desetak dana trajanja priredbe ponuditi pregršt različitih sadržaja, od kojih je uistinu svatko mogao pronaći nešto za sebe. Ovogodišnje, 51. izdanje proteklo je u znaku kulture, sporta i zabave.

Foto: Tomislav Pančić

Predavanje za poduzetnike Predstavljen poduzetnički inkubator u Orahovici

Već 50 godina

– Orahovačko proljeće naša je najznačajnija kulturna i turistička manifestacija u kojoj uživamo već više od 50 godina. Tu se prikazuje prošlost i budućnost našega grada, njome njegujemo tradiciju i oslikavamo sadašnjost. Manifestacija je to u koju su brojne generacije Orahovčana utkale sebe i svoj rad i mi smo im na tome zahvalni – rekla je orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Središnji dio Orahovačkog proljeća i ove je godine bio Cvjetni korzo. Središtem grada prodefilirala je dosad najveća povorka šarenih mališana, vrtićanaca, osnovaca, sportaša, biciklista, a zatim i članova kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske s konjima i kočijama. Povorka šarenih mališana i najljepših narodnih nošnji svake je godine sve brojnija, pa je tako ove godine u njoj bilo 12 vrtića, škola i dječjih društava te 17 KUD-ova. U cvjetnoj povorci bile su ribice u cvijeću, bubamarice, ruže u lončanicama, licitarska srca, puževi, cvjetne princeze... Na glavnom gradskom trgu uz svirku i pjesmu okupljenima su se predstavile djevojke i snaše u čipkastim nošnjama i s dukatima oko vrata te muškarci u čizmama i nakrivljenim šeširima.

Foto: Tomislav Pančić

Sjajan potez DVD-a Suhopolje za pomoć kolegama u Orahovici Posudili im vatrogasno vozilo za ljeto

Na tamburaškoj večeri uz odličnog voditelja Davora Dretara - Dreleta goste su zabavljali Kas, Fijaker te ženski sastav Cure iz centra. Tamburaškim izvedbama i obradama moderne glazbe izvođači su dugo u noć držali orahovački park ispunjenim i raspjevanim. Sjajan koncert održao je i splitski sastav TBF.

Brojni Orahovčani i njihovi gosti mogli su pogledati nekoliko vrhunskih izložbi, održan je koncert klasične glazbe, igrane su nogometne utakmice, natjecalo se u tenisu i sportskom ribolovu.

Udruga UHBDVDR-a priredila je izložbu “Branitelji bivše općine Orahovica kroz fotografiju”, dok su mladi Orahovčani mogli uživati u kazališnoj predstavi “Koje je godišnje doba najljepše?” i prvom domaćem znanstveno-fantastičnom filmu “Moj dida je pao s Marsa”.

Orahovicu je u sklopu manifestacije posjetio i srebrni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji je na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo održao predavanje na temu “Motivacija u vrhunskom sportu”.

Foto: Tomislav Pančić

Održan prvi “Orahovica outdoor festival” Lana Marinić i Tihomir Tosino najbolji sportaši Orahovice u 2018.

Zahvala gradonačelnice

– Ja nisam čudotvorac, jednostavno sam se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Motivacija je u sportu izuzetno bitna, jer pozitivno razmišljanje kod sportaša pridonosi kvalitetnijem i boljem rezultatu – rekao je Dalić.

Nakon fotografiranja i druženja s građanima, izbornik je dijelio autograme, potpisao nekoliko dresova i lopti te izveo početni udarac na revijalnoj prijateljskoj utakmici dvaju fakultetskih momčadi.

Gradonačelnica Ana-Marija Petin zahvalila je izborniku, ali i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji Orahovačkog proljeća, posebice tetama u dječjim vrtićima, učiteljicama i učiteljima osnovnih škola, ali i roditeljima djece koja su sudjelovala u povorci. Naglasila je da izražava veliku zahvalu udrugama koje su sudjelovale u ovogodišnjoj organizaciji te sponzorima koji su svojim donacijama pomogli organizaciju manifestacije.

Foto: Tomislav Pančić

Projekt Sveučilišnog centra u Orahovici Planiraju obnoviti 1800 četvornih metara zapuštenog poslovnog i skladišnog prostora Promocija biciklizma i turističkih potencijala Zagrepčani najbolji na Orahovica Bike Weekendu