Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
nobel days

Nobelovcima pojasnio da se županija želi razvijati i kroz projekte u ICT sektoru

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Uz turizam i razvoj ICT sektora, župan Boban kao prednosti županije istaknuo je i maslinarstvo i vinogradarstvo kao dvije uspješne poljoprivredne djelatnosti, te dodao da na otoku Braču postoji jedina kamenoklesarska škola u kojoj se obučavaju učenici iz cijelog svijeta

Projekt Nobel Days ove je godine u Splitu okupio dobitnike Nobelove nagrade, najprestižnije i najcjenjenije nagrade za znanstvena postignuća. Održana su zanimljiva predavanja, a župan Blaženko Boban sa zamjenikom Lukom Brčićem održao je prijam trojice nobelovaca koji su stigli u pratnji rektora splitskog Sveučilišta Dragana Ljutića, dekana Medicinskog fakulteta Zorana Đogaša, predsjednika organizacijskog odbora Nobelovih dana Alena Juginovića te inicijatora ovoga susreta Dragana Primorca.

split Za projekte Urbane aglomeracije odobreno 44 milijuna kuna

Četvorica dobitnika održala su predavanja o svojim revolucionarnim otkrićima svim zainteresiranim stanovnicima grada Splita i njegovim posjetiteljima, s posebnim naglaskom na učenike, studente i akademsko osoblje iz cijele Republike Hrvatske i šire.

Odlična suradnja

Trojica nobelovaca: Joachim Frank (biofizičar, 2017. dobio Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kristalnog elektronskog mikroskopa), Richard Roberts (biokemičar i molekularni biolog, 1993. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena) te Georg Bednorz (mineralog i fizičar, 1987. dobio Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće supravodljivosti keramičkih minerala na temperaturi od 35 kelvina), sa zanimanjem su slušali županovo kratko predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije, a neki od njih županu su uputili i konkretna pitanja.

Župan je zaželio dobrodošlicu nobelovcima te je kratko iznio općenite podatke o Splitsko-dalmatinskoj županiji, naglašavajući njezine ljepote i kulturu. Istaknuo je da je sretan što je prvi put, ovako izravno, imao prigodu upoznati dobitnike Nobelove nagrade te da ovaj njihov posjet Hrvatskoj, Županiji i gradu Splitu predstavlja snažnu poruku našim studentima i mladima.

Ilustracija spoj glazbenog i likovnog doživljaja U Splitu otvoren jubilarni 10. MAGfestival komorne glazbe

Rektor Ljutić zahvalio je županu Bobanu na odličnoj suradnji sa Sveučilištem, te je nazočne upoznao s idejom Županije i Sveučilišta o otvaranju novog studija ugostiteljsko-turističkog smjera od ove školske godine u Makarskoj. Najavio je i otvaranje ‘Hrvatskog centra za akademske izazove’ na Visu, te dodao kako je ova manifestacija odličan preduvjet stvaranja mreže poznanstava i sjajan primjer podupiranja znanosti.

Dragan Primorac u ime svih zahvalio je županu na prijmu, pohvalivši još jednom odličnu suradnju Sveučilišta i lokalne zajednice, što ga čini ponosnim na svoj kraj. Kazao je i da je ova manifestacija Nobelovih dana održana na visokoj razini i da mu je zadovoljstvo bilo biti tu.

Alen Juginović, predsjednik organizacijskog odbora Nobelovih dana, istaknuo je da je ponosan na studente koji su bili organizatori velikoga dijela posla i koji su to napravili u svrhu daljnjeg razvoja i poboljšanja standarda za sve studente.

Župan Boban i premijer Plenković u Starom Gradu na Hvaru za Dan grada i blagdan sv. Roka Sinergijom pomažemo ostanak obitelji koje su nikle i obikle na našim škojima

Jedan od nobelovaca Joachim Frank pitao je župana Bobana o drugim granama ekonomije važnim za razvoj Županije, osim turizma.

Cijenjeni brački kamen

Župan Boban istaknuo je temeljnu opredijeljenost Županije za razvoj ICT industrije, a kao odličan primjer naveo je razvoj županijskog projekta ICT Županija, kao i razvoj Centara izvrsnosti u suradnji s državom Izrael. Izdvojio je maslinarstvo i vinogradarstvo kao naše dvije uspješne poljoprivredne djelatnosti, te je kao raritet dodao da na otoku Braču postoji jedina kamenoklesarska škola gdje se obučavaju učenici iz cijelog svijeta. Zbog svoje visoke kvalitete brački kamen poznat je u cijelom svijetu jer od njega su građeni dijelovi mnogih poznatih građevina, od Dioklecijanove palače u Splitu, Parlamenta i Novog dvora u Beču, Parlamenta u Budimpešti, Namjesničke palače u Trstu do Bijele kuće u Washingtonu te mnogih drugih svjetski poznatih građevina.

U Splitu zatvorene 23. sportske igre mladih Božinović: Treba učiti i kako biti dobar navijač