Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Svi timovi Vir održavanja rade na postavljanju javne rasvjete

Nova javna rasvjeta u ulicama Biskupljača IV, Biskupljača XV i Biskupljača XVII

Foto: Općina Vir
Prva faza radova uključuje zemljane iskope i postavljanje kabela

Od početka ove godine virsko općinsko poduzeće Vir održavanje radi na izvođenju najvećeg ovogodišnjeg komunalnog projekta, odnosno postavlja novu javnu rasvjetu u ulicama i naseljima koje je još nemaju.

ZAVRŠETAK SE OČEKUJE NA JESEN Radovi na mjesnom domu u Velimirovcu vrijedni 9 milijuna kuna

Sve ide prema planu

Projekt djelomično uključuje i modernizaciju ranije postavljene javne rasvjete, odnosno zamjenu postojeće štedljivom LED rasvjetom, pa je riječ o najvećem projektu koji komunalno poduzeće Općine Vir izvodi od svojega osnutka prije 14 godina, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

– Nastavili smo s poslovima podizanja javne rasvjete prema ranije usvojenom programu i projektu. Zasad na terenu sve ide prema planu, pa su nam tri ekipe neprekidno u pogonu – kaže direktor Vir održavanja Marino Radović.

To znači da je od početka 2021. godine Vir održavanje već izvelo i kompletno završilo javnu rasvjetu u ulicama Šetnica Jadro (paralelno uz Laz VIII) i Put Podvornic, dok je prva faza radova koja uključuje zemljane iskope, postavljanje kabela i betonskih temelja za stupove odrađena u ulicama Velika Slatina IV, Biskupljača I, Biskupljača VII, Biskupljača XII, Biskupljača XIV i Biskupljača XX. Isti poslovi odrađeni su u dijelu ulice Put Straže, dok je Miljkovica XXI s dijelom Miljkovice XVII u fazi spajanja, pa je samo pitanje trenutka kada će i ondje zasvijetliti javna rasvjeta.

Najavljen početak obnove Malog dvorca Pejačević i Vile Greger Vrt oko Malog dvorca izgledat će kao nekada, upotpunjen sjenicama i rasvjetom

– Postavljanje javne rasvjete najveći je obim našeg posla, ali imamo i neke ulice u kojima vršimo zamjenu stare javne rasvjete zbog velike potrošnje električne energije i znatnih troškova održavanja. Riječ je o ulicama u centru i sporednim ulicama koje su prve dobile javnu rasvjetu. One će sada dobiti štednu LED rasvjetu – kaže direktor Radović koji ovaj veliki posao na terenu koordinira s inženjerom Vir održavanja Ivicom Pavlovićem.

Trenutačno se postavljanje nove javne rasvjete u prvoj fazi radova izvodi još u ulicama Biskupljača IV, Biskupljača XV i Biskupljača XVII, dok će nakon toga Vir održavanje svoju mehanizaciju preseliti u ulice Put bunara i Laz II s ograncima koji su dio javnog puta, te ulicu Laz X.

Program počeo prije 4 godine

U idućem razdoblju radovi će ići i prema ulicama u naselju Pedinka, što znači da je najveći dio ovog općinskog poduzeća, uz redovne sezonske i godišnje radove na uređenju otoka i održavanju komunalne infrastrukture, usmjeren na podizanju nove javne rasvjete.

ZA KOJI TJEDAN POČINJU OPSEŽNI RADOVI Ispod kolodvora pothodnik dug 140 m

Program modernizacije i postavljanja javne rasvjete počeo je još prije četiri godine osvjetljavanjem Marine, a nastavljen je u naseljima Slatina, Centar i Prezida te duž Starog puta. Početna investicija u program modernizacije javne rasvjete na otoku visokoenergetskim učinkovitim izvorom svjetla iznosila je oko 1,5 milijuna kuna, a to je bio početak izvođenja programa te standard koji će uskoro imati sva naselja s rasvjetom.

Tijekom 2019. uloženo je još dva milijuna kuna za ulice u naseljima Prezida, Miljkovica, Biskupljača, Straža, Kozjak, Luka, Pedinka i Žitna, dok je dodatnih pola milijuna kuna investirano u javnu rasvjetu uz cestu D306. Cjelokupan program građenja komunalne infrastrukture bio je procijenjen na oko 18 milijuna kuna, a lanjskih 4,5 milijuna kuna investiranih u postavljanje javne rasvjete, bio je nastavak te virske komunalne priče i programa. Konačnom realizacijom projekta na Viru će u konačnici svijetliti više od pet tisuća rasvjetnih tijela. 

ROK ZA DOVRŠETAK RADOVA NA UREĐENJU GROBLJA 90 DANA

Paralelno s radovima na javnoj rasvjeti na otoku Viru, poduzeće Vir održavanje upravlja projektom hortikulturnog uređenja i završetka svih poslova na virskom groblju. Ranije je za te poslove na javnom natječaju izabrano građevinsko poduzeće Tim iz Nadina koje radi na podizanju novih grobnica, spajanju ogradnih zidova i kamenih cvjetnjaka te popločavanju staza i poljane oproštaja. Građevinski poslovi koje izvodi poduzeće Tim projektno su procijenjeni na dva milijuna kuna bez PDV-a, projekt hortikulture koji je u fazi javne nabave trebao bi se zaokružiti na približno 700 tisuća kuna bez PDV-a, dok će ukrasna i vanjska rasvjeta ovaj projekt kompletnog uređenja groblja najvjerojatnije zaokružiti na troškovnik od ukupno tri milijuna kuna bez PDV-a.

– Zasad je napravljen dio betonskih pitara uz zapadni zid groblja na kojemu će biti hortikultura, a napravljeni su i temelji uz južni zid – kaže direktor Radović koji očekuje kako će za dva ili tri tjedna imati izabranog izvođača za radove na hortikulturnom uređenju. Uz hortikulturno uređenje kompletnog grobljanskog prostora još će se dodatno izvesti projekt podizanja vanjske i ukrasne rasvjete s izradom portala na ulazu u groblje. Devedeset radnih dana očekivani je rok izvođenja svih radova na groblju.