Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Ispostave županijskoga Doma zdravlja dobile su 11 vozila vrijednih 720 tisuća kuna

Nova vozila za patronažne sestre te palijativne i kućne timove

Ključeve su zadovoljnim djelatnicima predali župan Stjepan Kožić te zamjenica župana Nadica Žužak
1/9
Foto: Zagrebačka županija
Tri su prostora u prizemlju po 109 m² za poduzetnike koji se bave proizvodnjom, a na katu ih je šest za one koji se bave uslužnim djelatnostima

Osam vozila za patronažne sestre te kućne timove i još tri za palijativne timove, ukupno 11 novih vozila dobile su ispostave županijskoga Doma zdravlja. Ključeve su u Samoboru zadovoljnim djelatnicima predali župan Stjepan Kožić te zamjenica župana Nadica Žužak.

Nove djelatnosti

Patronažne sestre koje posjećuju obitelji s novorođenčadi te pomažu novopečenim roditeljima u brizi oko djece sada će lakše moći doći do onih obitelji koje žive u udaljenijim područjima, isto kao i djelatnici palijativne skrbi koji pružaju njegu bolesnicima s neizlječivom bolešću. Cilj je povećati kvalitetu njihova života te pružiti psihološku pomoć njima i njihovim obiteljima, a vozila su dobili mobilni palijativni timovi koji od 1. lipnja rade u ispostavama Doma zdravlja u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu.

Andrea Pisac Domaći okusi Lokalni specijaliteti u gurmanskim vlogovima

– Registrirali smo dvije nove djelatnosti - kućnu njegu i palijativnu skrb, a u ispostavama Doma zdravlja rade i 52 patronažne sestre. Imamo ugovoreno i 13 osoba za kućnu njegu i svi oni trebaju imati svoje vozilo. U našim, više ruralnim, nego urbanim sredinama, bez adekvatnog vozila je nemoguće funkcionirati – objasnio je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije koji prema popisu prioriteta, svake godine raspisuje natječaj za nabavu novih vozila, a riječ je o 10 do 12 vozila godišnje.

Redovita energetska obnova

– Vozila nabavljamo u kontinuitetu, a ove godine njihova je nabava proširena i na palijativnu skrb koja znatno pomaže pacijentima i njihovim obiteljima. Prepoznali smo da je ona potrebna sve većem broju osoba – rekao je župan Stjepan Kožić te dodao kako pacijenti u ruralnim prostorima trebaju imati istu zdravstvenu skrb kao i oni u većim sredinama.

Zagrebačka županija 10 godina REGEA-e Iz trešnjevačkog ureda u vrh europske energetike

Ukupna vrijednost nabavljenih vozila je 720.000 kuna, a župan je objasnio da se radi o “decentraliziranim, ali i vlastitim sredstvima Županije kojima se želi izbalansirati primarna zdravstvena zaštita“. Također, objasnio je da Županija redovito ulaže u energetsku obnovu ispostava Doma zdravlja.

– Ugovoreni su 2,1 milijuna kuna vrijedni radovi za energetsku obnovu ispostave u Vrbovcu. Od toga je 50 posto osigurano iz fondova EU, a najesen kreće i obnova ispostave u Jastrebarskom koja je vrijedna 2,5 milijuna kuna te također 50 posto otpada na nepovratna sredstva EU, dok ostatak financira županija – rekao je župan Kožić.

Besplatni udžbenici za osnovce Sporazume je prošli tjedan potpisao župan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima Besplatni udžbenici dočekat će osnovce prvog dana škole poljoprivreda natječaj otvoren do 30. studenoga Zagrebačka županija: 6,2 milijuna kuna poljoprivrednih potpora male vrijednosti