Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
ŽUPAN LONGIN SUDJELOVAO NA 5. SASTANKU LOKALNIH DUŽNOSNIKA U SKLOPU INICIJATIVE KINA + 17

Novi Put svile otvorio suradnju

Foto: Zadarska županija
Hrvatska i NR Kina imaju kvalitetnu suradnju, prijateljske i partnerske odnose, kaže župan

Na 5. susretu lokalnih dužnosnika saveza zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne republike Kine u sklopu inicijative Kina + 17, na online forumu sudjelovao je i župan Zadarske županije Božidar Longin.

ŽUPANIJA REKORDER Povećanje izdvajanja za vatrogastvo

Ostvarivanje vizija

– Sudjelovanjem u radu ove globalno važne udruge imamo velike mogućnosti za uspostavljanje bilateralne suradnje u područjima gospodarstva, prometa, trgovine i obrazovanja.

Ovo je također formalna osnova za nastavak suradnje na određenim projektima kroz kvalitetnu razmjenu znanja i iskustva u ostvarivanju vizija regionalnog razvoja između kineskih i hrvatskih predstavnika lokalnih vlasti. Kao što imamo dobre odnose na regionalnoj razini, mogu slobodno reći da na državnoj razini Republika Hrvatska i NR Kina imaju kvalitetnu suradnju, prijateljske i partnerske odnose – istaknuo je zadarski župan Božidar Longin tijekom plenarnog dijela sjednice međunarodnog gospodarskog foruma u Shenyagu.

U NAJRIBARSKIJOJ ŽUPANIJI Prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj

Jedina jadranska luka

Suradnja između sedamnaest zemalja Srednje i Istočne Europe i Narodne republike Kine (ChinaCEEC 17+1) započela je kao inicijativa kineske vlade usmjerena na promicanje poslovnih i investicijskih odnosa između tih sedamnaest zemalja, u okviru kineske inicijative Jedan pojas – Jedan put.

Udruženje je osnovano 2012. godine, a Zadarska županija punopravna je članica Udruge lokalnih dužnosnika zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine od listopada 2018. godine.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje vrijedan je 68,5 milijuna kuna Atrakcija za planinare, avanturiste i zaljubljenike u speleologiju

Suradnja je započela i u okviru Novog pomorskog puta svile pa je nova luka Zadar u Gaženici 2018. godine postala jedina službena jadranska luka na Putu svile.

Svoje prijateljstvo i podršku Hrvatskoj Kinezi su pokazali i u pandemiji, dostavljajući Zadarskoj županiji donacije medicinske zaštitne opreme.